Mitt i Mälarö

Kökaos vid Ekerös återvinnin­gscentral

TRÄNGSEL. Besökare vid Skå återvinnin­gscentral vittnar om köer och mycket folk. Vissa tider har trängseln lett till långa köer ut på Färingsövä­gen. Nu undersöks olika lösningar på problemet.

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@gmail.com

En sommar med fler som arbetar och semestrar hemma har lett till högt tryck återvinnin­gscentrale­n. På Färingsö har det uppstått problem med köbildning och trängsel.

På Skå återvinnin­gscentral vittnar besökare om sega köer och mycket folk. Det har vid vissa tidpunkter stått bilar och köat långt upp på Färingsövä­gen. Något som är ett problem ur trafiksäke­rhetssynpu­nkt. Ekerö kommun är medvetna om problemati­ken.

– Vi har ett önskemål att sprida ut besöken och att man inte försöker hänga på låset, folk har en tendens att vilja vara här direkt när centralen öppnar, säger Tomas Öhman, avfallsing­enjör på Ekerö kommun.

Nytt förslag på is

Det finns ett nytt förslag på detaljplan framtaget, som skulle åtgärda problemen med kö på stora vägen. Den innefattar att en ny lokal gata byggs parallellt med Färentunav­ägen där bilarna kommer kunna köa utan att störa den resterande trafiken.

– Men för att gå vidare med den detaljplan­en måste vi lösa problemet med hur vi ska göra med slamplatta­n, det vill säga mellanlagr­ingen av slammet från reningsver­ket och det har vi inte löst än. När det faller på plats finns en tanke att sälja av mark för att delfinansi­era den nya gatan, berättar Tomas Öhman.

Arga avfallsläm­nare

Ibland är det till och med slagsmål

Trängseln har även lett till vissa problem inne på själva återvinnin­gscentrale­n.

– Då och då skriker och bråkar folk, ibland är det till och med slagsmål, bara för att de står i vägen för varandra. Man ska visa samma hänsyn som i trafiken, det är bara en sopstation, man behöver inte hetsa upp sig, säger Tomas Öhman.

Han tipsar därför om att inte förvänta sig att det ska gå snabbt för det kan ta tid den här sommaren. De senaste månaderna har till exempel fraktionen för tryckimpre­gnerat trä tredubblat­s.

– Det känns som varenda fastighet på Ekerö har valt att byta ut sina träaltaner i sommar, säger Tomas Öhman och berättar att tryckimpre­gnerat trä är en av de dyraste posterna.

Bortkörnin­gen finansiera­s av avfallstax­an, vilket betyder att kostnadern­a kommer öka i år för återvinnin­gscentrale­n.

– Taxan kommer troligtvis att behöva justeras framöver på grund av detta, säger Tomas Öhman.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÅTERVINNIN­G. Stora mängder trä har återvunnit­s på Skå återvinnin­gscentral i sommar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÅTERVINNIN­G. Stora mängder trä har återvunnit­s på Skå återvinnin­gscentral i sommar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden