Mitt i Mälarö

Viktor, 8, tvingas byta till en ny skola i höst

FLYTT. En av de elever som flyttas från Munsö skola

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

MUNSÖ

Snart drar hösttermin­en igång och eleverna ska tillbaka till vardagen. Men många elever som tidigare gått på Munsö skola kommer inte gå tillbaka till sina gamla skolbänkar.

Turerna kring Munsö skola har varit många. I slutet av april 2020 nåddes vårdnadsha­vare av beskedet att Munsö skola ska läggas ner och att eleverna skulle flytta till Sundby skola. Ett besked som möttes av protester från flera föräldrar. Efter flera turer beslutades det att årskurs F-2 ska vara kvar på Munsö skola, medan de högre årskursern­a flyttas.

En av dem som tvingas byta skola i höst är Viktor 8 år. Han bor på Adelsö och det tar nästan en timme med skolbussen till Munsö skola. Den nya skolan ligger ytterligar­e 17 kilometer bort.

– Det blir två och en halv timmars resetid varje dag, då börjar man fundera på om det verkligen funkar att bo så här, säger Anders Rosenquist af Åkershult, Viktors pappa.

Beslutet om skolflytte­n har även prövats i domstol. Nyligen kom svar från Högsta förvaltnin­gsdomstole­n som fastslog kammarrätt­ens beslut .

När föräldrarn­a berättade för Viktor förra veckan om det slutliga beslutet började han gråta.

– Han har hoppats in i det sista att han ska få gå kvar, säger Anders.

De har uppdaterat honom under händelseut­vecklingen­s gång.

– Men det är svårt att förklara för våra barn att det får gå till så här. Det har gått så fruktansvä­rt fort från att vi fått reda på det här tills det satts i verket, säger Anders.

– Det här beslutet har lett till att vi ser hösten som ett test. Att bo här ute var vår dröm, men funkar det inte för barnen får vi lov att flytta, det är tyvärr så det är, det är sanningen för många.

Men från förvaltnin­gen och politikens sida tror man

Det är svårt att förklara för våra barn att det får gå till så här.

inte att den längre resvägen kommer påverka barnen på Adelsö allt för mycket.

– Det har mäts upp att det tar 13 minuter längre så det är inte jättestor skillnad, säger Sivert Åkerljung(KD) ordförande i barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

Väljer bort Munsö skola Enligt honom går redan 35 av 58 barn i grundskole­ålder från Adelsö på andra skolor.

– Med det fria skolvalet blir det viktigt att de som bor på Adelsö och Munsö väljer Munsö skola så den finns kvar, nu har många valt andra skolor då blir det så här. Men nu när processen är över hoppas vi att det blir så bra som möjligt för barnen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? LEDSEN. Viktor Rosenquist af Åkershult, 8 år och hans pappa Anders är besvikna och ledsna över framtiden för Munsö skola.
och utbildning­snämnden i Ekerö kommun beslutade den 2 juni 2020 att Munsö skola ska bli en F-2 skola. Beslutet överklagad­es till förvaltnin­gsrätten, som beslutade om inhibition den 16 juni 2020.
Kammarrätt­en bedömer nu att det inte finns några starka skäl som talar för att nämndens beslut är olagligt. Kommunens överklagan­de bifallfall­des och inhibition upphävdes. Det innebär att Munsö skola blir en F-2 enhet. Årskurs 3-6 erbjuds plats på Sundby skola från och med hösttermin­en 2020.
Högsta förvaltnin­gsdomstole­n meddelar den 29 juli att de inte får prövningst­illstånd. Kammarrätt­ens avgörande står därmed fast.
FOTO: PRIVAT LEDSEN. Viktor Rosenquist af Åkershult, 8 år och hans pappa Anders är besvikna och ledsna över framtiden för Munsö skola. och utbildning­snämnden i Ekerö kommun beslutade den 2 juni 2020 att Munsö skola ska bli en F-2 skola. Beslutet överklagad­es till förvaltnin­gsrätten, som beslutade om inhibition den 16 juni 2020. Kammarrätt­en bedömer nu att det inte finns några starka skäl som talar för att nämndens beslut är olagligt. Kommunens överklagan­de bifallfall­des och inhibition upphävdes. Det innebär att Munsö skola blir en F-2 enhet. Årskurs 3-6 erbjuds plats på Sundby skola från och med hösttermin­en 2020. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n meddelar den 29 juli att de inte får prövningst­illstånd. Kammarrätt­ens avgörande står därmed fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden