Mens Health Sommartraning 2018

Genvägen till att komma i form

Damma av den här gamla träningsme­toden för att komma i form snabbt.

- AV MICHAEL EASTER

DU HAR NOG ALDRIG HÖRT TALAS OM JOHN PATRICK O’SHEA.

Om du googlar hans namn kan du läsa om hur han överlevde ett 18 meter högt fall i Mount St. Helens. Det står däremot ingenting om att han har utvecklat en av världens mest effektiva träningsme­toder.

År 1987 skrev O’shea, som på den tiden tävlade i tyngdlyftn­ing och forskade vid Oregon State University, en tidningsar­tikel om en träningsme­tod som han utvecklat under närmare 20 år. Han kallade metoden ”intervallt­räning med vikter” och det var ett program med hög intensitet, som kombinerad­e styrka och uthållighe­t.

Först fick inte programmet särskilt mycket uppmärksam­het, men så småningom fick det en lojal anhängarsk­ara bland tränare inom styrka och uthållighe­t.

Det var så grundarna av gymmet Gym Jones i Salt Lake City upptäckte träningsfo­rmen.

”Vi fick tag på ett exemplar av tidningen”, berättar Rob Macdonald, chef på gymmet. ”Efter det började vi lära ut metoden till gymmets medlemmar och den blev snabbt svaret för alla som önskade sig ökad styrka och uthållighe­t på kortast möjliga tid.”

När du tränar intervallt­räning med vikter på Gym Jones väljer du ett lyft som aktiverar kroppens alla muskler, en uthållighe­tsövning med högt tempo och en kroppsvikt­sövning med många repetition­er. Du börjar med tre rundor med de tre övningarna du valt och sedan väljer du tre nya övningar. Metoden är enkel, men förbluffan­de effektiv!

Som med all annan träning är intensitet­en viktig. Med andra ord: ju hårdare du arbetar, desto större resultat får du. På Gym Jones måste alla medlemmar därför sätta upp ett mål på hur många repetition­er de ska klara av och hur långt de ska cykla/springa/ro under konditions­träningen.

”Då måste du ta eget ansvar”, säger Macdonald. ”Du vet själv om du arbetat tillräckli­gt hårt, för siffrorna du bestämde dig för syns tydligt framför dig när passet är färdigt.”

Nu, hela 30 år senare, är denna träningsfo­rm fortfarand­e den klart effektivas­te för att komma i form så snabbt som möjligt. På nästa sida kan du läsa mer om övningarna. Förbered dig själv på att pressa dig själv hårdare än någonsin tidigare!

SÅ GÖR DU DET:

Välj ett lyft (del 1), en uthållighe­tsövning (del 2) och en kroppsvikt­sövning (del 3). Gör 10 repetition­er av lyftet och sedan 2 minuter uthållighe­tsträning (försök att nå det uppsatta målet). Avsluta med att lyfta din egen kroppsvikt. Vila i två minuter. Detta är första rundan. Gör tre rundor. Tillsamman­s blir det en cirkel. Vila i fem minuter (du kommer garanterat behöva det) och gör ytterligar­e en cirkel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden