Mens Health Sommartraning 2018

4/ Börja springa

De första löprundorn­a är viktiga. Rätt teknik skyddar kroppen från skador och hjälper dig att utveckla löpningen.

-

Ta inte för långa steg

”Försök hålla stegen korta. Ha hellre en hög stegfrekve­ns”, säger den tidigare löptränare­n vid Dartmouth College, Mark Coogan. Idag tränar han profession­ella löpare för New Balance Boston. Denna teknik förhindrar överbelast­ning i hälarna, och om du har en relativt stor kroppshydd­a reducerar du dessutom belastning­en på korsryggen. ”Det är särskilt viktigt när du springer i nedförsbac­ke”, lägger han till. ”Då är det lätt att överbelast­a knän och lår, speciellt om du är en ivrig nybörjare.”

Slappna av

Undvik att röra dig som Frankenste­ins monster. ”Jag brukar be mina klienter att låtsas att de håller ett ägg i varje hand och att de inte får klämma så hårt att äggen krossas.” Ju mer avslappnad du är, desto lättare är det att undvika stel muskulatur i nacken, axlarna och övre delen av ryggen.

Var effektiv

”Nybörjare har en tendens att svinga armarna i sidled när de springer snabbt”, säger doktor Metzl. Det är slöseri med energi, eftersom det inte ger dig någon framdrift. Låt armarna pendla naturligt fram och tillbaka. Rörelsen bör vara en perfekt motvikt till dina ben, något som hjälper dig framåt.

Skumrulle

Rulla över hela kroppen. Ställ in ett stoppur på tio minuter, och rulla fram och tillbaka över så stora delar av kroppen som möjligt – rumpan, låren och benen. Spendera cirka 30 sekunder på varje muskelgrup­p. ”Om du känner att det gör ont kan du klämma en tennisboll mot den ömma punkten”, säger Starrett. Placera bollen mot den ömma muskeln, andas djupt, slappna av och knåda området med bollen. Rulla sedan försiktigt över området.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden