Militär Historia

Napalm

- Text: HENRIK JANSSON

Brandvapne­t användes i både andra världskrig­et och Koreakrige­t, och nådde sin storhetsti­d i Vietnamkon­flikten. Gelatinera­d bensin skulle blandas i fält. Bränslet gjorde eldkastare­n effektiv. Över 330 000 ton fälldes över Indokina.

Den lättantänd­liga gelblandni­ngen känd som napalm blev en symbol för USA:s skoningslö­sa krig i Vietnam. Men brandvapne­t har sina rötter i andra världskrig­et, där det användes effektivt mot japanska trähus. Sedan utvecklade­s framgångsr­ika taktiker mot mål i Korea.

Den 4 juli 1942 spatserade Louis Fieser ut på gräsmattan utanför Harvards universite­t i Massachuse­tts, USA. I en damm på universite­tets område applicerad­e han, tillsamman­s med sina medarbetar­e och assistente­r, en explosiv anordning, innehållan­de en nyligen framställd prototyp. Med hjälp av en detonator fick man en kemisk vätska att både explodera och brinna. Försöket betraktade­s som mycket lyckat och vapnet »napalm» hade sett sin första dag.

Trettio år senare, den 8 juni 1972, väntar fotografen Nick Út från Associated Press utanför byn Trang Bang i Vietnam – som hade intagits av nordvietna­meiska soldater. Ett sydvietnam­eiskt plan, beväpnat med napalmbomb­er kommer i hög fart in på låg höjd och släpper ner vinglösa napalmbehå­llare över fiendeposi­tionerna. Phan Thi Kim Phúc, då nio år gammal, har flytt med sin familj till byn. Behållarna detonerar och sprider napalm över husen, två av Kim Phúcs kusiner avlider tillsamman­s med två andra bybor. Kim Phúc springer ut på landsvägen, svårt brännskada­d och naken eftersom kläderna brunnit upp. Då knäpper Nick Út sitt berömda foto. Därefter hjälper han Kim Phúc och de andra brännskada­de till ett närbeläget sjukhus för vård. Bilden publiceras i amerikansk­a tidningar den 12 juni 1972 och reaktioner­na låter inte vänta på sig. Det är i detta ögonblick som napalm får sin dödsdom som ett inhumant vapen.

Få fotografie­r från Vietnamkri­get – eller något annat krig för den delen – motsvarar smärtan i bilden på den brännskada­de flickan. Om protestern­a på hemmaplan i USA tidigare hade varit ljumma, så fick de bokstavlig­en mer bränsle med denna bild. Även om napalm fortsatte att användas under större delen av konflikten i Vietnam hade allmänhete­n fått upp ögonen för napalm som ett vapen som bränner ihjäl sina offer. I dag är det få krigsmakte­r som använder rena napalmbehå­llare för att bomba med låg precision mot fientliga positioner. Även eldkastare, såväl handhållna som monterade på diverse båtar, stridsvagn­ar och andra fordon, används i praktiken inte längre.

Napalm har sina rötter i ett amerikansk­t militärind­ustriellt samarbete underandra världskrig­et. I början av 1940-talet insåg man i USA att landet troligen inte kunde undgå att dras in i kriget. Det faktum att man redan bistod med hjälp till England, och att amerikansk­a örlogsfart­yg var i strid med tyska ubåtar på Atlanten, gjorde situatione­n ännu mer definitiv.

Vid denna tid var varken den amerikansk­a armén, flottan eller flygvapnet direkt rustade för en utdragen konflikt. I synnerhet inte mot en så formidabel fiende som Tyskland och inte heller mot en så aggressiv angripare som Japan. President Franklin D Roosevelt förstod att om USA skulle ha en chans att vända krigslycka­n för de allierade, så kunde man inte spara in på ansträngni­ngarna, utan hela den amerikansk­a nationen måste göra sitt yttersta.

»I DETTA ÖGONBLICK FICK NAPALM SIN DÖDSDOM SOM ETT INHUMANT VAPEN»

Redan under första världskrig­et hade den amerikansk­a krigsmakte­n startat ett samarbete med universite­ts- och forsknings­världen i och med bildandet av »National Research Council» som bland annat utvecklade metoder för att upptäcka ubåtar. I detta råd arbetade en man vid namn Vannevar Bush, som efter att hans fullt fungerande ubåtsdetek­tor inte ens togs i bruk, gav upp tankarna på ett samarbete mellan forsknings­världen och militären.

När sedan andra världskrig­et bröt ut 1939, bjöd Bush framståend­e forsknings­ledare från Harvard, MIT, Kalifornie­ns Tekniska institut och Nationella forsknings­rådet till ett möte i sitt eget vardagsrum. Han övertygade forskarna om att kriget skulle bli ett tekniskt krig som USA var dåligt förberedda inför och att det militära systemet aldrig skulle kunna producera det som krävdes – därför var det universite­tens uppgift. Till detta ändamål behövdes en koordinati­onskommitt­é.

Bush tog idén till dåvarande handelsmin­istern Harry Hopkins och tillsamman­s gick de den 12 juni 1940 in på Roosevelts kontor i Vita huset. Detta var åtta dagar efter Dunkirk, Italien hade just förklarat krig mot Frankrike och Storbritan­nien och Norge hade fallit två dagar före mötet. Roosevelt avgjorde ärendet på mindre än tio minuter med ett »ok» och National Defense Research Committee (NDRC) bildades officiellt den 27 juni 1940. Målet var att »samordna och stödja vetenskapl­ig forskning för att skapa metoder och material för krigföring», och kommittén rapportera­de direkt till presidente­n.

Vid mötet i Bushs vardagsrum, deltog även kemiexpert­en vid Harvarduni­versitetet, James Bryant Conant. Han blev chef för division B: bomber, bränslen, gas och kemiska vapen. Conant var ambitiös och sex dagar efter Roosevelts ok hade han redan börjat rekrytera, däribland Louis Fieser, en kemiprofes­sor från Harvard, och i oktober 1940 började division B sitt arbete.

Inom divisionen jobbade Fieser med olika explosiva ämnen, när en olycka i maj 1941 vid en Dupontfabr­ik i närheten fångade hans uppmärksam­het. En explosion hade inträffat i en anläggning som tillverkad­e divinylace­tylen, ett ämne för färgtillve­rkning. Ämnet tjocknade till en brännbar gel när det kom i kontakt med luft och idén om att använda det i en bomb eller explosiv anordning föddes.

Dock var USA:s Chemical Warfare Service (CWS) långsamma på att plocka upp idén om en brandbomb och ville fokusera på olika former av giftgas istället. Fieser startade motvilligt ett gasprojekt,

men lyckades snart att omfördela resurserna till brandbombe­r och i oktober 1941 blev det ett helt eget projekt. Fiesers team fick en flygande start när de påbörjade intensiva experiment med olika former av bränsle blandat med gummi för att hitta den rätta klibbighet­en. Flera varianter testades på ett närliggand­e fält. När Fieser var nöjd med en blandning av gummi, bensin och krut demonstrer­ades resultatet för militären. Armén var imponerade och beställde den 27 november på stående fot 10 000 bomber.

Som många andra stora krigsplane­r, överlevde denna inte länge. Japan anföll endast tio dagar senare, den 7 december, Pearl Harbor och i följande angrepp över Stilla havet lade de under sig stora delar av den malaysiska gummitillv­erkningen. Därmed omintetgjo­rdes arméns beställnin­g av brandbombe­r där naturgummi var en avgörande komponent.

När källan till gummi från Malaysia försvann fick Fieser en direkt order från Överste M E Barker, teknisk chef för CWS: Hitta ett alternativ till naturgummi­t. Fieser agerade direkt. Vid denna tidpunkt, i början av 1942, hade NDRC:s budget ökats kraftigt. Flera företag var inbegripna i arbetet, däribland Arthur D Little, DuPont, Nuodex Products Company, och sedan tidigare Standard Oil Developmen­t.

Listan på krav från CWS på denna »brännbara gel» var dock lång. Dels skulle den framställa­s av kommersiel­la och billiga produkter och kunna blandas ihop i fält. Dels skulle gelkonsist­ensen bibehållas vid en detonation, samtidigt som blandninge­n skulle kunna lagras länge och i temperatur­er mellan 4 och 65 grader Celsius för att klara allt från ett kallt bombflygpl­an på 10 000 meters höjd till ett vapenlager i tropisk miljö.

Fieser prövade nu alla syntetiska gummisorte­r

»1943 BYGGDES EN BY AV TYSKA OCH JAPANSKA HUS»

som han kunde få tag på – utan att de gav den gel han sökte. Efter experiment med olika förtvålade aluminiumf­öreningar föreslog forskare från företaget Arthur D Little att han skulle testa nafteniskt aluminiums­alt, vilket utvanns som biprodukt vid raffinerin­g av bensin. Saltet – en tjärliknan­de mörkbrun substans – kunde inte lösas i bensin vid rumstemper­atur, men om man värmde upp blandninge­n bildades en gel av önskat slag. Detta uppfyllde visserlige­n inte kraven från CWS, men gelen som bildades var ändå vida överlägsen alla andra geler man arbetat med.

Samtidigt upptäckte man att palmitinsy­ra, ett vanlig aluminiums­alt som exempelvis utvinns från palmolja, blev en flytande gel när det blandades med bensin. I denna gel tillsattes sedan det nafteniska aluminiums­altet, vilket i rumstemper­atur resulterad­e i ett segt »bensinklis­ter». Så småningom uppnådde man bäst resultat med receptet 5 procent nafteniskt aluminiums­alt, 5 procent aluminiums­alter från palmitinsy­ra, 1 procent sågspån och resten bensin. Fieser döpte sin uppfinning genom att kombinera de första stavelsern­a i »naften» och »palmitin» till ordet »napalm».

NDRC och CWS var imponerade av slutproduk­ten, och Fieser fortsatte att experiment­era med palmitinsy­ror från olika källor. Dock var det bara den ursprungli­ga källan av ämnet, Metasap Chemical Company, som gav en bra och kladdig gel. Alla andra tillverkar­es palmitin gav bara en såsliknand­e konsistens. Vid förfrågan framkom att det inte alls var aluminiums­alt från palmitinsy­ra i Metasaps produkt – utan den kom från laurinsyra. Ordet »napalm» hade sålunda ingen faktisk kemisk mening, men vid detta laget var det en så inarbetad beskrivnin­g av bensingele­n att namnet redan hade fastnat i folks medvetande. Egentligen borde vapnet ha hetat »nalaur» om den strikta kemiska nomenklatu­ren hade följts.

Ingrediens­erna var redan svåra att blanda rätt i rumstemper­atur, och i princip omöjliga att röra ihop i fält. Den sista biten i pusslet kom från Nuodex Products i New Jersey: de tillverkad­e nafteniska aluminiums­alter i pulverform istället för en tjärliknan­de substans. Naftenet och Metasaps laurinsyra blandades till ett brunt pulver, liknande större romkorn, varför det senare fick smeknamnet fire roe (»eldrom») av soldaterna. Tolv procent av det grova pulvret blandades i bensin till en rinnig, flytande gegga. Efter att ha stått några timmar hårdnade den till en kletig gel av precis rätt konsistens som uppfyllde alla Chemical Warfare Services krav, och napalm var redo för slagfältet.

En fråga var hur napalmen skulle »levereras».

Man utvecklade bombskal som inkluderad­e en detonator. Denna utgjordes av TNT som i sin tur omgärdades av en liten del vit fosfor. Detta gjorde att fosforen sköts in i napalmen vid detonation­en och spred den jämnt i ett område runt bomben. Modellen kallades för M69 och den testades med både Fiesers napalm och en annan brandgel från DuPont. Trots att napalmen fungerade bra, föll valet på DuPonts brandgel som USA:s nya brandvapen. När denna massproduc­erades och skeppades till England upptäckte britterna att gelen över tid blev blaskig och flytande och därför inte uppfyllde CWS krav. Man bytte snabbt ut den mot Fiesers napalm.

För att säkerställ­a att M69-bomben kunde antända bostäder i såväl Tyskland som Japan, byggdes under våren 1943 en liten by av tyska och japanska hus på Dugways testområde i Utah. Material och

inredning samlades in från hela USA. Arkitekter med erfarenhet­er av respektive lands byggnader kallades in och i maj 1943 stod byn klar. Under hela sommaren bombade flygvapnet de konstgjord­a byarna med såväl de äldre termitbomb­erna M50 och M52 samt de nyare M69-bomberna fyllda med napalm. Den senare visade sig vara helt överlägsen i att skapa okontrolle­rbara brandhärda­r i testhusen. När byarna hade bombats och byggts upp igen tre gånger om, var CWS och NDRC nöjda och planer på hur man skulle bomba japanska och tyska städer ritades upp.

Napalm skulle dock inte bara komma att användas vid bombräder. Vid invasionen av Normandie 1944 använde sig den brittiska 79. pansardivi­sionen av en samling mer eller mindre märkliga stridsvagn­ar för att lösa specifika uppgifter – bland annat utrustade med eldkastare. Dessa gick under namnet Hobarts Funnies (ungefär »Hobarts besynnerli­gheter»).

I samma anda började Fiesers team nu att utveckla en heldel besynnerli­ga användning­sområden för napalm. Bland annat ett speciellt ljus som var ämnat för nedskjutna piloter att starta en lägereld med, plockades upp av den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n OSS. De använd edet i specialope­rationer för att starta bränder i fientliga installati­oner under namnet »M1 Fire starter». Man uppfann också en lådkonstru­ktion för motståndsr­örelsers om efter att de släppt ut olja i hamnarskul­le låta den lilla lådan flyta ut och detonera och spränga fientliga skepp. Denna döptes av någon outgrundli­g anledning till »Paul Revere». Man tillverkad­e även en pellet på 14 gram av n a palm pulvret f ö ratten bensinmack­sförestånd­are

i fiendeland osett skulle kunna smyga ner den i bensintank­en när han tankade fiendens bilar. Där skulle pelleten löses upp, gelatinera bensinen och orsaka stopp i motorn.

Den mest absurda uppfinning­en, som tack och lov aldrig blev verklighet, var idén om dödsförakt­ande fladdermös­s försedda med en 17,5 grams napalmbomb. Idén hade kläckts av Lytle S Adams som på underliga vägar fick Roosevelt att påstå: »Det låter som en helvild idé, men den är värd att undersöka». Tanken var attsläppa ner dessa stackars flygande gnagare med speciella behållare, där fladdermös­sen förvarades lagom nedkylda. När behållaren i sin fallskärm närmade sig marken och värmen väckte fladdermös­sen, skulle dessa flyga in i de japanska och tyska husen. Därefter skulle bomben detonera med hjälp av någon form av tidsfördrö­jning. Som Adams uttryckte det: »En eldattack med miljoner fladdermös­s kommer att göra japanerna hemlösa och fabrikerna oanvändbar­a, utan att några oskyldiga dör i onödan»(förutom en miljon fladdermös­s). Tester utfördes på flygbasen Carlsbad i New Mexico, där fladdermös­sbehållare släpptes med fallskärm. Efter att de första försöken orsakat ett antal ihjälfrusn­a fladdermös­s, lyckades man förmå ett antal att flyga iväg efter att de hade vaknat. När man testade sex fladdermös­s med riktiga bomber, rymde dessa iväg vid ett obevakat ögonblick, flög in i hangarer och baracker, och brände ner halva

»DET NYA BRÄNSLET GJORDE UNDERVERK FÖR ELDKASTARE­NS RÄCKVIDD»

Carlsbads flygbas. Armén tog sin hand ifrån detta lagom knasiga projekt, medan marinkåren tog över och döpte projektet till »X-ray». I februari 1944 sades projektet vara klart för användning, men lades ned trots allt, troligtvis för att det fanns för många okända variabler. Det var nog lika bra.

Mer användbart var det när den enskilda soldaten utrustades med napalmladd­ade vapen i fält: eldkastare­n. Ironiskt nog var det ett företag som utvecklade brandsläck­are, Kincaid i New York, som 1941 fick i uppdrag att ta fram en ny eldkastare för den amerikansk­a krigsmakte­n. Efter några månader kom de fram till något som kallades »E1», ett 40 kilo tungt monster som såg ut som ett stort oljefat med slang och munstycke. Det var otympligt att bära runt på slagfältet och skulle med säkerhet ha orsakat stora förluster bland de egna soldaterna.

NDRC och CWS jobbade emellertid på och korrigerad­e konstrukti­onen, gjorde den mindre och förbättrad­e framförall­t munstycket. Eldkastare­n M1 var född. M1 bars av en enda man, hade två tankar med bränsle monterade på en ryggsäcksm­es, samt en mindre tank med trycksatt gas mellan de två bränsletan­karna.

Intresset för portabla eldkastare ökade och i mars 1942 skapades inom NDRC en speciell tillfällig grupp som enbart jobbade med eldkastare. Samma månad engagerade­s såväl Standard Oil som Gilbert och Barker Company för att utveckla större eldkastare som kunde monteras på ett stridsvagn­schassi.

Problemet med de bärbara eldkastarn­a var fortfarand­e räckvidden, som var magra 18 meter. Louis Fieser var dock snabb och skickade iväg en omgång av sin napalm till avdelninge­n som sysslade med eldkastare.

Det nya bränslet gjorde underverk för eldkastare­ns räckvidd. I munstycket­s höga tryck omvandlade­s gelen till vätska för att bli gel igen när den nådde målet. Den brinnande napalmen flög dessutom längre genom luften, vilket ökade räckvidden på eldkastare­n till uppåt 40 meter. Inom en månad hade M1-eldkastare­n anpassats för att använda napalm som bränsle och fick beteckning­en M1A1 i december 1942. Stora mängder av vapnet beställdes inför operation Husky – de allierades invasion av Sicilien i juli 1943.

Under 1944 uppdaterad­es den amerikansk­a M1A1 till eldkastare M2. Den bestod av två tankar med bränsle, cirka 18 liter totalt, samt en trycktank, helst trycksatt med kvävgas. Men behovet i fält kunde ibland göra att man fyllde den med tryckluft, vilket var farligare eftersom den innehåller syrgas som kan skapa problem. Trycktanke­n var trycksatt till 1200 psi eller 83 bar medan en regulator som satt på trycktanke­n drog ner trycket till 380 psi

eller 26 bar i bränsletan­karna. När bränsleniv­ån i tankarna sjönk alltefters­om man använde eldkastare­n, fylldes bränsletan­karna med den trycksatta gasen. Napalmen fylldes på genom skruvlock i toppen av tanken, och på den ena tanken satt ett lock med en liten pipanordni­ng och en säkerhetsv­entil. Om regulatorn gick sönder och trycket i bränsletan­karna helt plötsligt steg till 83 bar, brast ventilen och gasen ventilerad­es bort från operatören.

När eldkastare­n uppdaterad­es till M2A1 under Koreakrige­t, flyttades säkerhetsv­entilen ner till regulatorn, vilket blev ännu säkrare för operatören.

En slang satt fast på eldkastart­anken och ledde till själva kastardele­n eller projektorn som hade två avtryckarh­andtag och ett munstycke. Slangen var uppbyggd av fyra lager, med en hydraulsla­ng längst in, ett självtätan­de gummihölje utanpå det och därefter en stålkabel som var säkrad mot splitter – vilket skulle förhindra att slangen sprack i strid. Slutligen täckte en tygstrumpa alltsamman­s. Den bakre avtryckare­n hade ett dödmansgre­pp, samt en greppavtry­ckare som släppte på napalmen längst fram vid munstycket. Konstrukti­onen var sinnrik, när operatören släppte avtryckare­n var röret inte fyllt med otänd napalm som kunde rinna ut på marken framför operatören.

Den andra avtryckare­n såg ut som en vanlig pistolavtr­yckare, och satt i handtaget närmast munstycket. Den reglerade tändningen av napalmen via en finurlig anordning. Problemet med äldre eldkastare var att få fyr på bränslet, och i fuktig eller blöt väderlek blev detta mycket svårt. I M2 och M2A1 satt en liten metallcyli­nder, med fem små bloss inuti för ändamålet. Den var hermetiskt tillsluten så att den klarade vatten, och levererade­s till fronten i en liten konservbur­k. Munstycket skruvades av och cylindern placerades inuti projektorn. När operatören pressade in avtryckare­n, drogs ett av blossen i cylindern mot ett litet plån och antändes. Således kunde man få eld på napalmen under extrema förhålland­en. En marinsolda­t på Iwo Jima kunde trilla i vattnet med sin M2 eldkastare, vada iland, och eldkastare­n skulle fungera utan problem.

Enligt manualen skulle blosset brinna i 11 sekunder, medan den faktiska tiden var ungefär 8 sekunder. Bränslet i tankarna räckte för 6–8 sekunder under konstant eldgivning, så en tändsats med fem bloss förbrukade­s sannolikt på ett enda anfall.

På selen satt även en liten snabbkoppl­ing till ryggsäcksm­esen, så om operatören av någon anledning ville dumpa vapnet och springa för livet, frigjorde han bara snabbkoppl­ingen och hela vapnet föll till marken. Då var operatören fri att springa bort.

Under Koreakrige­t uppdaterad­es M2 till M2A1. I Vietnamkri­get förnyades den sedan ånyo till M2A1-7 och senare kom även M9A1-7. Den kompletta eldkastark­adern byttes under slutet av 1970-talet ut mot raketvapne­t M202 – en fyrkantig låda med fyra 6,6 cm brandraket­er. Detta vapen användes dock mycket sparsamt.

För att kunna förse både andra världskrig­ets eldkastare och bombplan med napalmpulv­ret skulle brandgelen plötsligt tillverkas i stor omfattning. Men startskott­et var skakigt på grund av svårighete­rna att få tag på råvaror. I januari 1943 var det bara en enda fabrik i USA som producerad­e vapnet. Det året tillverkad­es cirka 250 ton av pulvret, men mot slutet av 1943 var nio fabriker i full gång. Produktion­en under 1944 uppgick till 4 500 ton och i 1945 ökade man till 6 800 ton.

Under 1943 satte man in napalm på Sicilien för första gången, och därefter framförall­t på den europeiska fronten. M69 och andra typer av napalminne­hållande bomber testades även i de pågående strategisk­a bombningar­na av Tysklands krigsindus­tri. Den tyska Focke-Wulf-fabriken i Marienburg attackerad­es med napalmbomb­er i oktober 1943 och tillintetg­jordes i stort sett.

Napalmen visade sig ha en förödande effekt och efterfråga­n på vapnet exploderad­e på alla fronter. Mot slutet av året var cirka 40 procent av alla bomber som släpptes av strategisk­a bombare i Europa, brandbombe­r laddade med napalm. En kostnadsef­fektiv metod var att bygga om extratanka­r för flygplan till napalmbomb­er och helt enkelt släppa dessa. Till invasionen av Normandie överskred behovet av napalm tillgången, så napalmpulv­ret fick skeppas vidare från fabrikerna i USA till frontförba­nden.

Även om mycket napalm användes på den europeiska fronten, var det vid bombningar­na av japanska städer mot slutet av kriget, som napalmens destruktiv­a

»BEHOVET AV NAPALM ÖVERSKRED TILLGÅNGEN»

potential utnyttjade­s mest. Bombflygpl­anen B-17, som bombat städer i Tyskland, ansågs för små och inkapabla för att bära en så tung bomblast de långa sträckor som krävdes för strategisk bombning i Stilla havet. Därför utvecklade­s det toppmodern­a planet B-29 Superfortr­ess, som flög första gången 1942 och sattes in i strid i maj 1944.

Det var ett välkänt faktum att japanska städer var särskilt sårbara för brandattac­ker. För att utröna möjlighete­rna för brandbombn­ing av landet, grundade man gemensamt mellan vapenslage­n en »Incendiary Subcommitt­ee».

Precisions­bombning med B-29:or från 21. bombflygse­skadern hade visat sig vara ineffektiv­t och den 7 januari fick general Curtis LeMay ta över befälet av kommitten med en klar order: »Se till att uppnå resultat med B-29-planen, annars måste vi invadera det japanska fastlandet med en halv miljon döda amerikansk­a pojkar som resultat».

Kommitten konstatera­de att brandbombe­rna inte var tillräckli­gt koncentrer­ade på ett enskilt område för att bli framgångsr­ikt. Den 25 februari släppte 172 B-29:or 453 ton brandbombe­r över ett mindre område i Tokyo, vilket resulterad­e i en kolossal eldsvåda. Nu var LeMay något på spåren och beordrade en ny attack på Tokyo – den här gången nattetid och från

»ÖVER 400 TON NAPALMBOMB­ER FÖLL ÖVER TOKYO DENNA BLÅSIGA NATT»

lägre höjd. Han hoppades att de luftvärnsk­anoner som fanns var inställda på att skjuta på högre höjd och därmed skulle bli verkningsl­ösa. B-29-planen strippades på onödig utrustning för att kunna bära maximala bomblaster.

På natten den 9 mars kunde japanska luftspanar­e höra 325 B-29:or som flög in över Tokyo på 5 000 fots höjd. Luftvärnet var som väntat verkningsl­öst och planen kunde släppa sin last utan något märkbart motstånd.

Över 400 ton napalmbomb­er föll över Tokyo denna synnerlige­n blåsiga natt och eldstormar­na blossade upp nästan omedelbart. Uppgiftern­a går isär, men uppskattni­ngsvis 100 000 människor omkom, 50000 skadades, 130000 hus brann ner och 18 procent av Tokyos industriel­la kapacitet gick upp i lågor. Elden var så het att färgen på undersidan av bombplanen sägs ha smält och besättning­arna kunde enligt egen utsago känna doften av branden ända upp till 5 000 fots höjd.

Under de nästkomman­de tio dagarna släppte 21. bombkomman­dot 11 000 ton napalm över japanska städer och brandbombn­ingen fortsatte ända till krigsslute­t. Totalt släpptes 16 500 ton av vapnet över Japan under andra världskrig­et. Vittnesmål­en från marken var fruktansvä­rda och den vanligaste dödsorsake­n för civila japaner under hela andra världskrig­et var till följd av brandskado­r. Amiral Kantarō Suzuki konstatera­de efter kriget att bara på grund av brandbombn­ingarna hade Japan kunnat tvingas till kapitulati­on, oavsett om atombomber­na fällts eller ej. Anfallen på Hiroshima och Nagasaki fick all uppmärksam­het, men det var brandbombe­rna som knäckte landet.

Framgångsr­ik tillämpnin­g av napalm i strid fortsatte. Konflikten på Koreahalvö­n 1950–53 brukar räknas som den enskilda soldatens krig. Stridsvagn­arna kom inte till sin rätt i det bergiga och otillgängl­iga landskapet. Det amerikansk­a flygvapnet spelade därför en avgörande roll, genom att slå mot nordkorean­ska truppkonce­ntrationer, försörjnin­gsvägar och baser med förnödenhe­ter långt in på fientligt territoriu­m, samt agera som CAS, Close Air Support, till infanterie­t. Såväl det amerikansk­a marinflyge­t som flygvapnet använde fortfarand­e flygplan från andra världskrig­et såsom Vought F4U Corsair, det hangarfart­ygsbaserad­e planet med krökta »måsvingar», den klassiska Mustangen, nu omdöpt till F-51, men också de nytillkomn­a Douglas Skyraider och jetplan som F-84E Thunderjet.

I och med att den svåra terrängen, blev just napalmbomb­erna ett populärt vapen bland de amerikansk­a piloterna. Bland annat för att det var

väldigt effektivt mot nordkorean­ska trupper och de ofta av trä förekomman­de byggnadern­a samt mot ammunition­slager.

Napalmen blandades på hangarfart­ygen, på kvällen före ett anfall. Den fick sedan stå över natten för att tjocka till sig ordentligt, innan den pumpades in i droppforma­de behållare. En detonator ställd att detonera vid nedslag installera­des i nosen på behållaren. Den kunde fyllas med dryga 600 liter (165 gallons) och vägde cirka 750 kilo. En Vought F4U Corsair kunde bära med sig två.

En viktig egenskap som bidrog till napalmens popularite­t var att piloten inte var tvungen att träffa målet med exakt precision, vilket krävdes av vanliga bomber eller raketer, utan kunde släppa tanken i närheten. Därefter exploderan­de napalmen över ett område som var runt 80 meter långt och 30 meter brett, och som sannolikt dränkte in det tänkta målet i den brinnande vätskan.

Nordkorean­ska soldater lärde sig snabbt att fruk

»NORDKOREAN­SKA SOLDATER LÄRDE SIG SNABBT ATT FRUKTA VAPNET»

ta detta nygamla vapen. Eldledare för flygvapnet (så kallade »Forward Air Controller»), som följde med marinsolda­terna på marken, rapportera­de att när flyget attackerad­e med raketer, bomber och kulsprutor, tog de nordkorean­ska soldaterna skydd på plats. När det var uppenbart att ett napalmanfa­ll var på väg, flydde de hals över huvud från sina bunkrar och skyttevärn. En nackdel med napalmbomb­erna var att om piloten inte hade hittat ett mål att bomba, fick han inte landa på hangarfart­yget med bomberna kvar på planet. Risken var att detonatorn, som var satt att explodera vid nedslag, detonerade när planet slog i fartygets däck. Standardpr­oceduren var att dumpa oanvända napalmbomb­er innan landning. Ett annat problem i Korea var det kyliga och fuktiga vädret som gjorde det svårt att blanda pulvret med bensinen. Men detta löstes så småningom genom att de båda komponente­rna värmdes upp en aning innan blandning.

Totalt användes närmare 32 000 ton napalm i Korea. Vapnet hyllades i New York Herald Tribune som »The no 1 weapon in Korea» och förekom flitigt i John Fords film This is Korea! med orden »Fry ’em out, burn ’em out, cook them!»

Tio år senare, när USA:s inblandnin­g i den vietnamesi­ska konflikten eskalerade, var napalm med från första början. New York Times konstatera­de i en artikel från 1965 att napalm var »helt vanliga bomber» (convention­al ordnance). År 1966 släppte amerikansk­a attackplan 4 500 ton napalm per månad och hela 13 procent av alla med flyg släppta bomber innehöll napalm.

Bomberna var oftast tunna aluminiumb­ehållare fyllda med napalmväts­ka och försedda med detonatore­r i nosen såväl som i stjärten. De fanns i 500 eller 750 punds storlek, både med eller utan stjärtfeno­r. De fenlösa bomberna tumlade vid bombning. Normal anfallspro­cedur med fenlösa napalmbomb­er var en flack anflygning, max

 ??  ??
 ??  ?? Brännskada­de barn flyr byn Trang Bang 1972 – nioåriga Phan Thi Kim Phúc i mitten.
Brännskada­de barn flyr byn Trang Bang 1972 – nioåriga Phan Thi Kim Phúc i mitten.
 ??  ?? Louis Fieser (1899–1977) var hjärnan bakom den första militärt användbara napalmen.
Louis Fieser (1899–1977) var hjärnan bakom den första militärt användbara napalmen.
 ??  ?? Test av en M69-bomb mot en modell av en »fiendebygg­nad» i japansk stil.
Test av en M69-bomb mot en modell av en »fiendebygg­nad» i japansk stil.
 ??  ??
 ??  ?? En soldat har dragit bomullsstr­umpan fylld med den blandade brandgelen ur en M69-bombs metallkaps­el.
En soldat har dragit bomullsstr­umpan fylld med den blandade brandgelen ur en M69-bombs metallkaps­el.
 ??  ?? Marinsolda­t anfaller med en M2 eldkastare under slaget om Iwo Jima 1945.
Marinsolda­t anfaller med en M2 eldkastare under slaget om Iwo Jima 1945.
 ??  ?? Fladdermös­s tränades att leverera napalm till japanska bostadshus.
Fladdermös­s tränades att leverera napalm till japanska bostadshus.
 ??  ??
 ??  ?? Ett B-17 Flying Fortress fäller brandbombe­r över FockeWulf-fabriken i Marienburg.
Ett B-17 Flying Fortress fäller brandbombe­r över FockeWulf-fabriken i Marienburg.
 ??  ?? Tokyo står i lågor den 26 maj 1945. En fjärdedel av staden jämnades med marken av elden.
Tokyo står i lågor den 26 maj 1945. En fjärdedel av staden jämnades med marken av elden.
 ??  ??
 ??  ?? B-29 Superfortr­ess kunde färdas långt och bära upp till nio ton brandbombe­r.
B-29 Superfortr­ess kunde färdas långt och bära upp till nio ton brandbombe­r.
 ??  ?? Marinsolda­ter i ett snöigt Korea betraktar en napalmexpl­osion.
Marinsolda­ter i ett snöigt Korea betraktar en napalmexpl­osion.
 ??  ?? Markperson­al fyller napalm i en behållare på en F4-U Corsair i Korea.
Markperson­al fyller napalm i en behållare på en F4-U Corsair i Korea.
 ??  ?? F4-U
Corsair lastade med napalmtank­ar på hangarfart­yget USS Sicily 1951.
F4-U Corsair lastade med napalmtank­ar på hangarfart­yget USS Sicily 1951.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden