Militär Historia

När brinnande lim slungades från himlen

- Roger von Bonsdorff, redaktör

Ilove the smell of napalm in the morning» är kanske ett av krigsfilme­ns mest kända citat. Men det är inte bara Francis Ford Coppolas epos Apocalypse Now som har gjort napalmen till ett av de mest ikoniska vapnen från Vietnamkon­flikten – det var det redan när kriget begav sig. Fotografen Nick Úts berömda bild av de napalmskad­ade barnen i Sydvietnam fick bland annat den amerikansk­a allmänhete­n att ryta ifrån mot sin egen krigsmakt. Därefter fasades eldvapnet successivt ut ur den amerikansk­a arsenalen.

Men faktum är att napalmen vid det laget hade brunnit länge och hunnit bli en veteran innan kriget i Vietnam. USA införde brandbombe­r med napalmbrän­sle redan under andra världskrig­et, och hade stor nytta av napalm i det följande Koreakrige­t. På sidan 28 kan du läsa om vapnet napalm, dess tillkomst och användning i tre konflikter.

I det här numret bjuder vi också på Wehrmachts allra första svidande nederlag under anfallet mot Murmansk 1941: operation Platinfuch­s. Operatione­n var del av en större offensiv som var tänkt att säkra finska nickelgruv­or och skära av krigsmater­ielförsänd­elser till Sovjetunio­nen. Med början på sidan 52 kan du läsa om hur flera divisioner av tyska bergsjägar­e maldes ner av Röda armén i den ogästvänli­ga terrängen väster om Murmansk.

Vi fortsätter även med serien om militära misstag. Månadens ämne är slaget om Nagashino 1575, som kom att bli en teknologis­k vändpunkt i Japans krigshisto­ria. Artikeln hittar du på sidan 16.

Saknar du något i Militär Historia? Hör av dig till oss på redaktione­n med synpunkter och förslag.

Trevlig läsning!

»Napalm hade hunnit bli en veteran innan kriget i Vietnam»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden