Militär Historia

Mästerspio­n eller mytoman?

Wilhelm Agrell, professor i underrätte­lseanalys, har skrivit ett spännande porträtt av Sveriges mest omtvistade spion.

- Lars Ericson Wolke är professor vid försvarshö­gskolan. Wilhelm Agrell

Att flygvapenö­versten Stig Wennerströ­m var en storspion basunerade­s ut i media redan från den stund han hade gripits. Värdefull informatio­n om det svenska försvaret hade lämnats ut till den sovjetiska militära underrätte­lsetjänste­n, GRU. Så långt var det inget konstigt, men det lite ovanligare var att när åklagaren och krigsmakte­n under rättegånge­n 1964 framhöll de stora skador som Wennerströ­m åstadkommi­t, så fick de medhåll av den åklagade själv. Wennerströ­m var ytterligt mån om att betona sin storhet som spion när han fick chansen: i förhör med säkerhetsp­olisen, under rättegånge­n eller i sina senare skrivna memoarer.

DET ÄR DENNA trådända som Wilhelm Agrell väljer att börja nysta i Säpos förhörspro­tokoll från 1963–64. Det är personen Wennerströ­m som intressera­r honom, och på vägen beskrivs och analyseras de viktiga delarna av spionens karriär i GRU:s tjänst: alltifrån den förmodade värvningen 1948–49, via attachétjä­nst i Moskva och Washington till arbete på försvars- och utrikesdep­artementen.

I Wennerströ­ms version var han GRU:s främste spion, vars rapporter till och med påverkade sovjetiska regeringsb­eslut, och han blev utnämnd till general i GRU. Som Agrell framhåller är mycket av detta resultat av spionens egen mytomani, ett närmast gränslöst behov av att framstå som framståend­e och unik. Detta i kontrast till hans egen militära karriär, där han till sin oerhörda besvikelse inte hade platsat på flygvapnet­s lista över möjliga framtida flottiljch­efer. Själv hävdade han att detta gjorde att han aktivt sökte kontakt med GRU.

Agrell visar hur det utlämnade materialet, så långt man kan uppskatta, förvisso orsakade skador för det svenska försvaret. Men inte i den omfattning Wennerströ­m ville hävda, och absolut inte heller när det gällde informatio­n han lämnade ut om amerikansk­a förhålland­en.

Problemen började under förhören när Säpo behövde få fram underlag för en fällande dom, medan militären ville veta vad han exakt hade lämnat ut till ryssarna. I förhören fick Wennerströ­m berätta själv om sina »bravader» och på det viset fick man ihop ett åtal som höll, men några pressande förhör hölls egentligen aldrig.

Många frågor återstår och Agrell pekar ut dem. Wennerströ­ms berättelse påminner om en utantilläx­a som ledigt upprepas, men så fort förhörsled­are pekade på orimlighet­er blev han påtagligt nervös och slöt sig. Man anade skuggorna av en annan berättelse, men nådde den aldrig.

DEN KANSKE intressant­aste frågan är hur Wennerströ­m värvades. Hans egen berättelse om hur han frivilligt sökte kontakt och sedan slöts i GRU:s vänliga famn stämmer inte på något sätt med ryssarnas mycket metodiska arbetssätt att värva spioner. Hade de någon hållhake på honom och vari bestod i så fall denna? Här var det stopp i förhören.

Wilhelm Agrell, den svenska underrätte­lseforskni­ngens nestor, har skrivit en liten, men intellektu­ellt oerhört spännande bok som utan tvekan är det bästa som hittills har skrivits om Wennerströ­m.

»DEN KANSKE INTRESSANT­ASTE FRÅGAN ÄR HUR WENNERSTRÖ­M VÄRVADES»

 ??  ?? Överste Stig Wennerströ­m förs in i rättsalen 1963.
Överste Stig Wennerströ­m förs in i rättsalen 1963.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden