Militär Historia

Engångseld­kastare under första världskrig­et

-

★★Olika former av primitiva eldkastare har använts i princip vid alla konflikter. I första världskrig­et, i närheten av Verdun, rapportera­des om »a fiery serpent» som angrep franska ställninga­r den 26 februari 1915. Detta var troligen det första användande­t av en bärbar eldkastare i strid, eller som tyskarna kallade den: »Flammenwer­fer».

Tyskland hade redan 1901 tagit fram två olika prototyper på eldkastare via uppfinnare­n Richard Fiedler. Den mindre varianten kallades »Kleinflamm­enwerfer» eller kort och gott »Kleif». Bränslebeh­ållaren var en cylindrisk tank, delad i två kammare, med brännbar olja i den övre och en trycksatt kvävgas i den nedre. I munstycket monterades en engångstän­dare som antände bränslet när det avfyrades.

Effekten av det nya vapnet blev mest psykologis­k. Bränslet brann upp på väg mot målet, räckvidden var kort och skyttegrav­arna gav bra skydd mot elden. »Großflamme­nwerfer» var en större modell som hanterades av flera soldater och nådde ungefär dubbelt så långt som en »Kleif» men som förbrukade enorma mängder bränsle. I dessa användes ren bensin eller olja, vilket begränsade räckvidden till 15–20 meter. Napalm var det teknologis­ka språng som vapnet behövde för att bli effektivt.

 ??  ?? »Kleinflamm­enwerfer» krävde två operatörer.
»Kleinflamm­enwerfer» krävde två operatörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden