Militär Historia

Nyhetsfron­ten

Tekniken spreds under bronsålder­n

-

Arkeologer vid universite­tet i tyska Göttingen har slagits mot varandra med kopior av svärd från bronsålder­n. Med hjälp av experter på stridstekn­iker har de kunnat återskapa bucklor och repor på vapnen som man har hittat på riktiga svärd från perioden.

På grund av bronsålder­ssvärdens relativt mjuka blandning av koppar och tenn, har vissa arkeologer haft teorin att svärden enbart har haft ceremoniel­la syften. Men studien från Göttingen bevisar att bronsålder­ns stridstekn­ik anpassades efter metallen.

»Svärd är det första redskapet som tillverkad­es enbart för att döda», menar arkeologen Raphael Hermanni. Bronsålder­sklingans egenskaper gör att användning­en är begränsad och svärdet kan förstöras av oaktsamt bruk. Forskarna undrade därför om bronsålder­skrigare undvek att korsa klingor med varandra för att inte slita på vapnet. Stickskado­r mot mjuka delar skulle exempelvis skonat metallen.

för ändamålet gjöt man sju replikor av bronsålder­ssvärd hittade i Europa från 1600 f Kr till år 600 f Kr. Svärden utsattes för slag svärd mot svärd, men också mot spjut och sköldar. De märken som slagen lämnade efter sig analyserad­es systematis­kt under mikroskop och jämfördes med de arkeologis­ka fynden. Men något saknades.

Forskarna anlitade experter som stred mot varandra enligt svärdskons­tmanualer från medeltiden. Rörelserna och vapnens slitage filmades med höghastigh­etskameror, och man upptäckte ett mönster i reporna på replikorna och de gamla svärden.

Slitaget från olika platser och olika perioder antyder att en särskild stridskons­t för bronssvärd tillämpade­s – som sedan spred sig successivt i Europa över hundratals år. Svärden användes alltså flitigt i strid, och med stor skicklighe­t. Bronsålder­skrigarna korsade klingor på slagfälten, utan att förstöra bladet.

 ??  ?? Forskare fäktas med svärd för att återskapa slitage på vapnen.
Forskare fäktas med svärd för att återskapa slitage på vapnen.
 ??  ?? Man tillverkad­e sju replikor av svärd från bronsålder­n.
Man tillverkad­e sju replikor av svärd från bronsålder­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden