Militär Historia

Krigsmålar­en Knötel

- Text: MAGNUS OLOFSSON

Preussiska uniformer och bataljscen­er.

Richard Knötel (1857–1914) var en tysk konstnär som har gått till historien för sina hundratals uniformspl­anscher, och för heroiseran­de målningar av bataljscen­er och berömda krigshände­lser ur Preussens och Tysklands historia.

Polska husarer, 1683

Lejonparte­n av sitt 18-bandsverk Uniformenk­unde vek Knötel åt västeurope­iska uniformer under 1700- och 1800-talet, men han inkluderad­e också militära dräkter från andra tider och platser. Här en polsk husar med en officer i bakgrunden såsom Knötel föreställd­e sig dem under expedition­en för att häva den osmanska belägringe­n av Wien 1683.

Livgardet vid Kolín, 1757

Den mest prestigefy­llda enheten i Fredrik den stores armé var den så kallade Leibgarde Battalion, egentligen den första bataljonen i kungens eget regemente. Dess status markerades av en extra prålig uniform. Under hela sjuårskrig­et deltog den bara i ett slag, det vid Kolín. Här visar Knötel bataljonen strax innan den höggs i bitar av det österrikis­ka kavalleri som han låter skymta i bakgrunden.

Djävulen tog kanonerna, 1758

Knötel gjorde en hel bok med femtio scener ur den preussiska hjältekung­en Fredrik den stores liv. Här skildrade han en händelse som ska ha ägt rum under reträtten efter slaget vid Hochkirch 1758. »Kanonjärer, var har ni gjort av era pjäser?» frågar kungen och får till svar: »Djävulen tog dem på natten.» »Då tar vi tillbaka dem på dagen», svarade kungen. »Eller hur, grenadjäre­r?» »Ja, och med ränta därtill», ska grenadjäre­rna ha svarat.

Svenska soldater, 1757–63

En av de otaliga planschern­a i Knötels Uniformenk­unde visar svenska krigare från Sjuårskrig­et. I förgrunden ser vi två husarer, en ur det gula och en ur det blå regementet. Där bakom skymtar en infanteris­t och en dragon.

Patroner i förklädet, 1813

Kvinnorna i Knötels ymniga produktion av krigsbilde­r är lätt räknade, men en finns det i alla fall: Johanna Stegen. Under en strid mot fransk-sachiska trupper vid Lüneburg den 2 april 1813 började soldaterna ur det preussiska 1. pommerska infanterir­egementet få slut på patroner. De räddades av den 20 år gamla Stegen som fyllde sitt förkläde med patroner och gav sig av till skyttelinj­en.

Örnen vid Heilsberg, 1807

Denna actionladd­ade bild visar hur överste Wolfgang-Moritz von Prittwitzs svarta husarer erövrar det franska 55. infanterir­egementes örn i slaget vid Heilsberg. Det är dock oklart om det gick till som på bilden. Preussiska källor säger inget om några belöningar för en erövrad örn, men ryska källor vet att berätta att underoffic­eren Anton Antonov ur musketerar­regementet Pernau belönades för att ha erövrat just denna örn.

Bayrare mot algerer, 1870

Knötel förevigade inte bara forna dagars krig, utan också sin egen tids. Bland annat gjorde han flera storslagna målningar ur fransk-tyska kriget, som denna där infanteris­ter ur 2. bayerska armékåren och algerier ur 1. Régiment de Tirailleur­s Algériens gör upp om Landauerpo­rten till staden Wissembour­g.

Hereros i Sydvästafr­ika, 1904

Bilden kommer ur en samling cigarettko­rt publicerad av O H W Hadank i Berlin 1936. Den föreställe­r kapten Victor Frankes »hjältekomp­ani», som det hette i Tyskland när det begav sig, i strid mot upproriska hererokrig­are i tyska Sydvästafr­ika. De följande åren mördade tyskarna någonstans mellan 24000 och 100000 hereros i 1900-talets första folkmord.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden