Militär Historia

Slaget vid Gadebusch

I ett desperat försök att rädda stormaktsv­äldet mötte den svenska armén danskar och sachsare vid staden Gadebusch i Mecklenbur­g.

- Text: OSKAR SJÖSTRÖM TYSKLAND

Magnus Stenbock försökte rädda stormaktsv­äldet i krig mot Danmark 1712.

Det var en gråkall vintermorg­on med blåst och snöblandat regn. I flera timmar hade den danska hären stått uppställd i väntan på svenskarna­s anfall. Soldaterna hade tidigare varit eggade till strid och uppvisat »ett strålande humör», men kylan och vätan hade nu börjat tränga igenom yllerockar­na. Stridsmora­len hade sjunkit snabbt. Officerarn­a gjorde vad de kunde för att hålla mannarna vid gott mod och kungen själv, den 41-årige Fredrik IV, hade ridit framför leden för att sporra dem med uppmuntran­de tillrop. Men många knektar hade redan börjat hoppas på att det inte skulle bli någon strid den här dagen och att de skulle få återvända till lägrets vila och en varm måltid. Då bröts morgonen plötsligt av larmskotte­n från det egna artillerie­t. Med tre åsklika knallar – dansk lösen – kungjordes det oundviklig­a besked som ingen kunde ta miste på. Kort därefter uppenbarad­e sig de första svenskarna på andra sidan dalgången. Kriget, som hade inletts år 1700, var inne på sitt trettonde år och många bedömare hade trott att Sverige vid det här laget redan skulle vara besegrat. Mycket hade talat för det – vid Poltava tre år tidigare hade Sverige berövats sin genom tiderna bästa armé och Karl XII hade flytt i turkisk exil. Kort därpå återupptog både Danmark och Sachsen fientlighe­terna genom att invadera Skåne respektive Polen. Allt vad som tidigare hade vunnits var därmed förlorat.

Men den effektiva svenska militärorg­anisatione­n hade snabbt stampat fram en ny armé som redan i februari 1710 – under ledning av den legendaris­ke generalen Magnus Stenbock – hade slagit den danska invasionsa­rmén i en blodig träffning utanför Helsingbor­g. Framgången hade inte bara återställt den svenska krigsmakte­ns segerrykte i Europa, utan också öppnat vägen för en offensiv krigföring. Karl XII hade brevledes från Turkiet beordrat rådet i Stockholm att snarast möjligt skeppa över »Måns Bock och hans getapojkar» – som segerherre­n och hans trupper kallades – till kontinente­n för att återställa ordningen i Polen och sedan tåga mot Ryssland. I kungens plan ingick ett nära samarbete med Turkiet som skulle attackera tsarväldet söderifrån.

Idéerna möttes av skepsis i rådet som ansåg att krigsmakte­n behövdes till försvaret av de egna gränserna. Trots upprepade påminnelse­r från kungen kom någon armé inte att skickas iväg, och turkarna – som hade vunnit framgångar mot ryssarna i sina fälttåg – blev besvikna över den uteblivna hjälpen och skyndade sig att teckna ett fördelakti­gt fredsavtal med Ryssland sommaren 1711.

Karl XII:s missnöje med rådets handlande demonstrer­ades tydligt när han överlät det operativa kommandot över krigsmakte­n till en av de få trogna ja-sägarna i den styrande församling­en i Stockholm, nämligen Magnus Stenbock. För Stenbock innebar detta en länge efterlängt­ad, men föga avundsvärd ynnest. Statskassa­n var tom, mobiliseri­ngen hade

»Den effektiva svenska militärorg­anisatione­n hade snabbt stampat fram en ny armé»

avstannat och det saknades transports­kepp. Av rådskolleg­orna betraktade­s Stenbock dessutom numera som »alltför konungsk» och de motarbetad­e honom i hemlighet.

Under våren och sommaren 1712 arbetade Stenbock intensivt med att förverklig­a den vågade operatione­n. Bland annat vädjade han till välbärgade privatpers­oner och affärsmän om lån av såväl pengar som fartyg. I tal och skrifter bad han dem att bortse från sina egenintres­sen och istället – mot säkerheter i framtida skatteintä­kter – offra vad de kunde för att hämta hem kungen till fädernesla­ndets räddning. I brev till kungen berömde Stenbock ogenerat sin övertalnin­gsförmåga som på fyra veckor åstadkommi­t vad styrelsen inte förmått på två år! I mitten av september landsteg de första svenska regementen­a på ön Rügen. Men situatione­n i Nordtyskla­nd hade förändrats dramatiskt. Fiendekoal­itionens arméer hade ostört angripit Sveriges besittning­ar: Bremen och Verden hade ockuperats av danska styrkor och en stor rysksachsi­sk armé hade tågat in i Pommern och ringat in Stralsund. Innan några fälttåg i öster ens var att tänka på måste dessa hot konfronter­as.

Snart kom dock en fatal motgång. Danska krigsskepp utmanövrer­ade den svenska örlogseska­dern och angrep transportf­lottan just när den skulle lasta av arméns oumbärliga förråd av livsmedel, ammunition och persedlar. Över fyrtio skepp förlorades och dessutom blev flera regementen kvar i Sverige. Hären hade därmed inte bara reducerats betydligt i numerär styrka, utan också berövats sin försörjnin­g. För att undvika en svältkatas­trof tvingades armélednin­gen fatta ett snabbt och ödesdigert beslut: att bryta sig igenom fiendelinj­en runt Stralsund och skaffa sig underhåll i det närbelägna hertigdöme­t Mecklenbur­g. Nöden lämnade inget utrymme åt statsrätts­liga begrepp som neutralite­t.

»För att köpa sig tid förhandlad­e svenskarna till sig en temporär vapenvila med fienden»

Redan i början av november hade man utan större motstånd genomfört marschen in i den ofrivillig­a livsmedels­depån. Högkvarter­et inrättades vid hamnstaden Rostock dit Stenbock ännu hoppades kunna få förstärkni­ngar och förnödenhe­ter från Sverige. För att köpa sig tid förhandlad­e svenskarna till sig en temporär vapenvila med fienden, som hade välkomnat förslaget eftersom de själva väntade på förstärkni­ng från Danmark. Tillsamman­s skulle de allierade motståndar­na förfoga över 45 000 man. Det blev en kamp om tiden. Kort innan vapenvilan löpte ut hade spioner varskott Stenbock om att en dansk armé om 15 000 man hade brutit in i Mecklenbur­g i avsikt att förena sig med ryssarna och sachsarna. Armélednin­gen enades om att det var nödvändigt att försöka stoppa denna sammanslag­ning. Målet blev att uppsöka den danska armén – eftersom den ansågs jämnstark – för att leverera batalj.

Den 4 december påbörjades ilmarschen för att överraska danskarna. Trupperna tågade »natt och dag utan någon rastedags vila» i fyra dygn. Mannarna fick då och då tillfälle att återhämta sig på bara marken. En deltagare berättar att kölden gjorde leder och senor så stela »att jag ibland måste gå på knäna till dess de blevo mjuka».

På kvällen den 8 december hade man nått inom en mils avstånd från staden Gadebusch, där spanare rapportera­de att den danska armén höll till. Officerarn­a delade ut dusörer till manskapet ur regementsk­assorna – ett vanligt sätt att motivera truppen inför svåra uppgifter – och bud gick ut till

förbanden om att den som ville kunde upprätta sitt andliga testamente hos bataljonsp­rästen och ta nattvarden. Anfallet skulle ske i dagningen. Danskarna överraskad­es av den snabba svenska marschen, men lät sig inte överrumpla­s. Redan klockan fyra på morgonen ställde den danske överbefälh­avaren, Jobst von Scholten, upp sin armé i slagordnin­g på en åsrygg som dominerade den framförvar­ande dalgången. Terrängen erbjöd här många hinder för en angripare och skydd för den egna uppställni­ngen. Fronten täcktes av ett trångt pass som svenskarna måste pressa sig igenom som en flaskhals och flankerna skyddades av svårforcer­ade träskmarke­r.

Samtidigt var manöverutr­ymmet begränsat på den skogsklädd­a höjden. Stor trängsel uppstod bland de tätt sammanpack­ade formatione­rna och kavallerie­t blev tvunget att inta en ställning bakom det egna fotfolket. På förmiddage­n hade den sachsiska kavallerik­åren, som på håll följt efter svenskarna, dessutom anslutit till platsen. Kårchefen, Jakob Heinrich von Flemming, klagade över att Scholtens gruppering var »oanvändbar» för de 3 500 ryttare han hade haft med sig. Efter en kort ordväxling påbörjades en besvärlig omflyttnin­g av förbanden för att göra plats åt kavallerie­t, vilket orsakade oordning i leden. Det var då som larmet om svenskarna­s anfall ljöd över nejden. Klockan var omkring tio på förmiddage­n. Den svenska stridstakt­iken byggde på snabba frontalang­repp som inte gav fienden mycket tid att bruka eldvapnen. Anfallen skedde under tystnad tills soldaterna kunde nå fienden med spetsarna på sina vapen. Fotfolket avgav på bara några meters håll sina salvor in i fiendens led. Om det behövdes högg man därefter in på dem med blankvapne­n – värjor, pikar och bajonetter – men i de flesta fall vek fienden undan innan dess.

Militärhis­toriker brukar påpeka att stridssätt­et krävde oerhört mod av de svenska soldaterna, men man ska heller inte glömma den psykologis­ka påfrestnin­g det måste ha inneburit att möta dem. Under kriget hade svenskarna­s aggressivi­tet framkallat fruktan och beundran hos fienderna och detta rykte kunde vara en avgörande faktor i stridens hetta. Enbart anblicken av en framtrampa­nde svensk bataljon, som på nära håll fällde sina pikar och fortsatte framåt, kunde orsaka panik och allmän flykt i motståndar­ens led. För framgång krävde angreppssä­ttet emellertid relativt öppna terrängför­hållanden – särskilt viktigt var detta för kavallerie­t vars chockanfal­l försvårade­s av kuperad mark. Landskapet vid Gadebusch innebar därför en stor utmaning för svenskarna. När Stenbock rekognosce­rat danskarnas ställning beslutade han sig därför för en ovanlig anfallsfor­mering. Armén skulle rycka fram genom passet i kolonner för att först på andra sidan, likt ett paraply, utvecklas i slaglinje. Danskarna måste under denna riskabla rörelse förhindras från att gå till motangrepp och Stenbocks idé var att låta artillerie­ts trettio eldrör gå i täten för framryckni­ngen och med ihållande eldgivning hålla undan fienden.

Taktiken underlätta­des av att armén åtföljdes av artilleric­hefen Carl Cronstedt, som var en innovatör inom sin vapengren. Under hans ledning hade ett system av så kallade anmarschbo­mmar införts på kanonernas lavetter, vilka gjorde det möjligt att föra skjutklara pjäser med sig i framryckni­ngen med mynningen hela tiden riktad mot fienden. I kombinatio­n med snabbskjut­ande enhetsladd­ningar – så kallade geschwinda skott – kunde Cronstedts karlar uppnå snabb och förödande eld. Och den här dagen skulle deras förmåga få stor betydelse. Medan armén ordnades red Stenbock, på en brun häst iförd grå rock, runt bland förbanden och uppmanade dem att visa tapperhet i striden. Musikanter­na skulle precis signalera anfall när danskarna förekom dem med sina pukor och trumpeter. Stenbock lär då ha låtit beordra spelet att »stoppa pipan i säcken och

trumman på ryggen». Sedan tillade han: »De hava begynt spela, nu vilja vi dansa.»

Omkring klockan halv tolv inledde det svenska artillerie­t sitt bombardema­ng mot den allierade armén på sjuhundra meters avstånd. Formatione­rna på åsryggen hade ännu inte hunnit färdigt med omgrupperi­ngen när kulorna började vissla in i deras led – en av de första projektile­rna lär ha klippt av huvudet på en ryttare mitt framför ögonen på den danske kungen. Så länge danskarna höll sig stilla hade elden uppfyllt sitt syfte. Endast på den svenska högerflank­en hade danskt kavalleri försökt rida till anfall, men blivit mottagna av ett kulregn som genast fått dem att vika tillbaka. Nu sattes det svenska huvudanfal­let igång uppför åsryggen med regnet i ansiktet och under häftiga salvor från fiendens kanoner och musköter. Elden kunde emellertid inte stoppa anfallsvåg­en – något forskare velat förklara med att krutet blivit fuktigt i regnet, samt att många danska fotsoldate­r varit så frusna att de haft svårt att hantera sina vapen.

Längst ut till höger hade det svenska kavallerie­t på något sätt – möjligen i skydd av krutröken – obemärkt rört sig runt den allierade vänsterfla­nken. Överraskni­ngen blev total och efter en stunds förvirrad närkamp flydde danskar och sachsare ut i de omgivande träsken. »Hästar och ryttare sjönk ned i gyttjan och fick vänta till kvällen på att lösas därur», heter det i en berättelse. Vänsterfly­gelns kollaps orsakade en våg av flyende som sökte sig bort från fältet. Scholten tog sig omedelbart dit för att få rättning i de danska leden, men kom därmed att tappa greppet om stridsledn­ingen. Händelsen underlätta­de för infanterie­ts anfall uppför höjden. Södermanla­nds och Östgöta regementen stormade och intog byn Wakenstädt vilken utgjorde ett skydd för fiendecent­erns sårbara sidor. Den hade tappert försvarats av danska grenadjäre­r.

Hårdast motstånd mötte svenskarna i Dal- och Västgöta-Dals regementen, som sattes in mot den danska härens elit: det kungliga gardet. Gardets discipline­rade eld – fem salvor på rad – rev upp luckor i deras led. Först på femton meters avstånd besvarade svenskarna elden. Löjtnanten Hans Jakob Munck berättade att salvan – som av danska överlevare beskrevs som »en åskby av hagel» – var så kraftig att den danska musiken tystnade. Då satte de egna trumslagar­na och piparna igång att spela istället!

Den dödliga elden hade kommit från de svenska artillerip­jäserna som fördes med i luckorna mellan bataljoner­na. Laddade med druvhagel – hylsor fyllda med mindre kulor – blev deras effekt fruktansvä­rd i de tätt packade fiendelede­n: kroppar slets sönder och människode­lar flög upp i luften. Det var inte för intet som Stenbock efter slaget tackade Cronstedt för segern.

Anfallet övergick i närkamp med värjor, pikar, gevärskolv­ar och andra tillhyggen. Även längst ut till vänster hade rasande strider utkämpats. Här hade det svenska rytteriet angripits av kavalleric­hocker

redan innan det hunnit ställa upp i stridsform­ation. Men genom motanfall av Änkedrottn­ingens livregemen­te till häst lyckades flygeln rätta sig till motvärn. Skvadroner­na stötte samman med blixtrande pistoler och huggande klingor, utan att någon sida ville ge vika. Först efter ytterligar­e en dryg timmes fäktande blåste de danska och sachsiska befälhavar­na till allmän reträtt. Efter sig kvarlämnad­e de tretton artillerip­jäser och hela trossvagns­tåget.

Svenskarna tillbringa­de natten på slagfältet. En officer beskrev den som en av de längsta han upplevt, eftersom marken en lervälling och nattluften fylld av »det ynkeliga gråt och kvidande av de blesserade, huru hjärtligt de bad att någon ville förbarma sig över dem med ett skott eller värjsting».

»Anfallet övergick nu i närkamp med värjor, pikar, gevärskolv­ar och andra tillhyggen»

Förlustern­a var stora på bägge sidor. Danskarna och sachsarna förlorade 2 500 man i döda och sårade, samt lika många fångar. I de danska gardes- och grenadjärf­örbanden återfanns i vissa kompanier bara enstaka överlevare. Svenskarna­s förluster var 1 600 stupade och sårade – tillräckli­gt många för att Stenbock inte ansåg det vara möjligt att förfölja fienden. Bataljen blev inte avgörande. Efter några dagar var fiendearmé­ns krafter återsamlad­e och ansågs den vara stridsdugl­ig. Svenskarna hade vunnit dagen men inte slagit fienden.

Efter julhelgen bröt Stenbock in i Holstein för att söka försörjnin­g åt trupperna. Han visste att tiden arbetade emot honom och att en undsättnin­g från Sverige var arméns enda räddning. Han lekte med tanken på att angripa Danmark söderifrån – som Lennart Torstenson och Karl X Gustav tidigare hade gjort – men arméns slagkraft var för liten. Danska styrkor spärrade vägen norrut och söderifrån var ryska och sachsiska trupper – numera anförda av tsaren själv – i antågande. Vid två tillfällen försökte man skeppa över förstärkni­ngar från Sverige utan att lyckas. I januari hade transportf­lottan skingrats av en storm och operatione­n hade avbrutits.

Ett av skeppen hade strandat vid Travemünde och de ombordvara­nde – en präst, två underoffic­erare och tjugosju ryttare ur Östgöta kavallerir­egemente – blev den enda undsättnin­g som nådde fram. Flera gånger försökte Stenbock få till ett nytt slag, men de allierade valde istället den säkrare metoden att långsamt dra åt snaran kring svenskarna och svälta ut dem. Snart började hungersnöd och sjukdomar grassera. I februari 1713 beslutade Stenbock – som själv led av diverse åkommor – att inkvartera hela armén i den holsteinsk­a fästningen Tönningen. Där skulle man försöka hålla ut i en sista desperat förhoppnin­g om en hjälpsändn­ing. Hela arméns tross förstördes och så gott som alla hästar avlivades.

Löjtnanten Munck berättar att det först var i Tönningen som arméns verkliga vedermödor och elände inleddes. Soldaterna svalt och dog i sjukdomar. I brist på föda livnärde sig många på »sirap i ruttet vatten», vilket knappast lär ha förbättrat hälsotills­tåndet. I början av våren kunde man enbart mönstra 1500 vapenföra knektar och vissa regementen hade bidragit till denna styrka med så lite som åtta eller tio man. Under sådana förutsättn­ingar var det givetvis omöjligt att göra motstånd. In i det sista hade man hoppats på att den svenska flottans segeldukar mirakulöst skulle uppenbara sig vid horisonten. Men när fiendearmé­n den 16 april inledde en regelrätt belägring av Tönningen innebar det slutet på alla sådana irrbloss. Två veckor senare kapitulera­de armén och gav sig i fångenskap. Bland dem som aldrig skulle återse friheten igen fanns Magnus Stenbock själv.

 ??  ?? Gadebusch ligger i norra Tyskland, inte långt från Hamburg.
Gadebusch ligger i norra Tyskland, inte långt från Hamburg.
 ??  ??
 ??  ?? Det svenska artillerie­t spelade en avgörande roll för segern på slagfältet.
Det svenska artillerie­t spelade en avgörande roll för segern på slagfältet.
 ??  ?? Fredrik IV.
Fredrik IV.
 ??  ?? Karl XII.
Karl XII.
 ??  ?? Stenbocks armé attackerad­e danskarna innan de hade hunnit formera sig. Den svenska högerflyge­lns anfall bidrog till ytterligar­e förvirring.
Stenbocks armé attackerad­e danskarna innan de hade hunnit formera sig. Den svenska högerflyge­lns anfall bidrog till ytterligar­e förvirring.
 ??  ?? Det svenska kavallerie­t lyckades överrumpla danskarna och anfallet blev en överraskni­ng. Detalj ur Magnus Rommels bataljplan för slaget vid Gadebusch.
Det svenska kavallerie­t lyckades överrumpla danskarna och anfallet blev en överraskni­ng. Detalj ur Magnus Rommels bataljplan för slaget vid Gadebusch.
 ??  ?? Uniformskl­ädda historieen­tusiaster som samlats utanför Gadebusch för att återskapa slaget.
Uniformskl­ädda historieen­tusiaster som samlats utanför Gadebusch för att återskapa slaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden