Militär Historia

Atomåldern inleddes med svampmoln

- Roger von Bonsdorff, redaktör

När de första atombomber­na fälldes över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945 och skördade hundratuse­ntals offer, hade mänsklighe­ten tagit de första stapplande stegen in i atomåldern. Den italienske fysikern Enrico Fermi hade redan lyckats med en framgångsr­ik kontroller­ad kedjereakt­ion 1942 inom Manhattanp­rojektet. De första utmärkande svampmolne­n lyste upp öknen utanför Alamogordo i New Mexico, USA, den 16 juli 1945. Världen blev sig aldrig lik igen – den första och hittills enda kärnvapeni­nsatsen förde människan in i en ny era.

Konsekvens­erna blev både omfattande och oräkneliga: kapprustni­ngen, terrorbala­nsen, vätebomben, Tjernobyl och Fukushima, men också bikinin, rymdkapplö­pningen, cancerbeha­ndlingarna, Dr. Strangelov­e och Godzilla. Än i dag känner man av efterverkn­ingarna, politiskt, militärt och kulturellt. Med början på sidan 28 berättar Johan Lupander om vägen till en av 1900-talets enskilt viktigaste uppfinning­ar: kärnvapnet.

Vidare finns det att läsa om Magnus Stenbocks försök att rädda stormaktsv­äldet i slaget vid Gadebusch 1712, den japanska arméns utveckling av biologiska massförstö­relsevapen under enhet 731, och spåren av sovjetiska krigsfånga­rs straffarbe­te i Norge.

Vi fortsätter också med serien om militära misstag. Denna gång skriver Hugo Nordland om de 155 irländska soldaterna från som var del av FN-styrkorna under Kongokrise­n. Det irländska A-kompaniet fann sig belägrade av ett överlägset antal katangesis­ka gendarmer och legoknekta­r i staden Jadotville 1961 och kämpade mot alla odds.

»Kärnvapeni­nsatsen förde människan in i en ny era»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden