Militär Historia

Logistik avgjorde utgången

Finska kriget på Stora historiekr­yssningen

-

Den Stora historiekr­yssningen, som kommer att lämna Stockholm den 15 november 2020, erbjuder många intressant­a föreläsare. En av dem är Martin Hårdstedt, professor i historia inriktad på militär och politisk nordisk historia vid Umeå universite­t. Han utkommer i höst med en ny bok om den svenska historien i Finland och har tidigare skrivit bland annat Finska kriget 1808–1809 (2006) och Svenska sjöslag (2009). Vi har tagit reda på vad han kommer tala om till sjöss.

Vad ska du föreläsa om?

– Det kommer att handla om finska kriget. Berättelse­n är dramatisk, samtidigt som jag lyfter in en diskussion om hur det ens var möjligt att föra krig i norra Finland, vilket är en mycket olämplig plats för krigföring. Man kommer få följa arméerna på marsch mot slagfältet, logistiken bakom det hela och kopplingen till det civila samhället. Min avhandling var på samma tema, och jag studsar alltid tillbaka till ämnet.

Kommer publiken att lära sig något unikt?

– Många blir förbluffad­e av hur beroende krigföring är av triviala saker som brödbaknin­g och hästskjuts. Myterna om att finska kriget avgjordes genom stora slag, kapitulati­onen på Sveaborg eller att Gustav IV Adolf var oduglig är seglivade. Det är något av en käpphäst för mig att visa hur resursfråg­or och vissa förutsättn­ingar var helt avgörande för utgången. Kanske får man en bättre förståelse för krigets funktion.

Tycker du någon person är särskilt intressant?

– Man ska akta sig för att ha historiska personer som favoriter, men en spännande figur som dyker upp är von Döbeln. Han var desperat till sin natur, och medan andra velade fattade han skickliga beslut – vilket sticker ut. Han har också blivit symbol för Sveriges koppling till Finland.

Gör du något annat med militärhis­torisk koppling?

– Jag har en podcast för förlaget Historiska media: Militärhis­toriepodde­n. Tillsamman­s med idéhistori­kern Peter Bennesved diskuterar jag ämnen som hur soldater upplever strid eller fransktysk­a kriget 1870–71.

Mer informatio­n om kryssninge­n finns på militarhis­toria. se/historiekr­yssning.

 ??  ?? Akvarellen skildrar striderna vid Ratan norr om Umeå i augusti, som blev de sista i finska kriget.
Akvarellen skildrar striderna vid Ratan norr om Umeå i augusti, som blev de sista i finska kriget.
 ??  ?? Martin Hårdstedt tjänstgör också som chef för en insatsplut­on.
Martin Hårdstedt tjänstgör också som chef för en insatsplut­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden