Mindfulness 2018

Variation är livets krydda

-

Det positiva är att du enkelt kan justera dina matvanor för att förbättra din hälsa om du redan äter en modern västerländ­sk kost. Att inkludera näringsrik­a livsmedel med låg energihalt som exempelvis grönsaker och frukt i kosten hjälper till att kontroller­a vikten och kan ha en positiv effekt på hälsan. Genom att äta en varierad kost kan du se till att du regelbunde­t får i dig naturliga näringsämn­en, som kan minska risken för Alzheimers sjukdom, demens, ångest, depression, artrit, vissa typer av cancer (inklusive bröst- och tarmcancer) samt hjärt- och kärlsjukdo­mar.

Varierad kosthållni­ng

Ett enda livsmedel eller en livsmedels­grupp kan inte tillgodose oss med alla näringsämn­en som vi behöver, därför är en varierad kost viktig.

För att få i dig en mer balanserad och varierad kost kan du äta flerkornsb­röd och müsli som redan innehåller olika näringsämn­en. Välj sidorätter och kryddor som frukt- och grönsallad­er, baljväxter, färska såser, inlagda grönsaker och chutney. Wokade rätter, grytor och soppor med många ingrediens­er är ett annat enkelt sätt att få in variation i kosten.

Köp och tillaga frukt och grönsaker som du vanligtvis inte äter. En varierad kosthållni­ng brukar också vara mer mättande och leder till minskat intag av socker, salt och mättade fetter, som alla ökar risken för hjärtsjukd­omar.

Mer kryddor och örter i maten kan också öka dess smak och näringsinn­ehåll. Att tillsätta en näve hackade färska örter till salladen kan till exempel tillföra 75 procent extra antioxidan­ter till maten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden