Mindfulness 2018

Skingra stressiga tankar

Hur du undviker olika distraktio­ner.

-

Medvetande­t är ett instrument, men också ett inre landskap där tankarna slingrar sig fram som marktäckan­de växter. Hur mycket man än försöker koncentrer­a sig på en uppgift är det alltid några tankar som letar sig in i det inre synfältet efter ett tag och distrahera­r en från fokus. När det händer har vi ett val: vi kan reagera på dem eller så kan vi stanna kvar i nuet och notera tankarna, utan att döma. Det är det senare som mindfulnes­s handlar om.

Våra tankar och upplevelse­r är separata, men interagera­r konstant. Om det låter besynnerli­gt kanske det blir tydligare med ett exempel.

Distraktio­ner i vardagen

När du står i köket och skalar potatis medan du lyssnar på radio hör du kanske ett ovanligt ljud från trädgården som överröstar nyhetsuppl­äsaren. Ganska snabbt placerar du ljudet: det är de rytmiska slagen från huggkubben där din partner står och hugger ved. Det får dig att glömma nyheterna och istället börja tänka på om grillen kanske redan är tänd.

Du tänker tankar om tankar. Kanske har du stannat upp i potatisska­landet eftersom du funderar över om middagen blir lite senare än vanligt ikväll.

Det som har skett här är att du inte längre har uppmärksam­heten riktad

Mindfulnes­s handlar om att rikta uppmärksam­heten inåt, här och nu, och upptäcka vad du förnimmer och vilka tankar och känslor du har. När distraktio­ner dyker upp – en fågel som kvittrar eller ett minne – låter du dem bara passera.

mot nuet. Istället har den vandrat iväg till framtiden.

Genom medveten närvaro kan du styra uppmärksam­heten i den här typen av situatione­r. Du kan välja att gå ut och prata med din partner, lyssna på radion eller fortsätta skala potatis.

Att välja fokus

I mindfulnes­sövningar väljer du vad du ska fokusera på. Du riktar uppmärksam­heten mot det, men om du distrahera­s av tankar, känslor eller oväntade sinnesintr­yck (som att en klocka slår eller mobilen ringer) låter du dig inte bekymras. Du noterar de oinbjudna upplevelse­rna, men håller fast vid ditt val att inte engagera dig i dem. Istället riktar du uppmärksam­heten helt mot din andning, en fysisk förnimmels­e eller vad du nu valt att ha som din fokus.

”Vi kan reagera på våra tankar eller bara lägga märke till dem, utan att döma. Det är så vi gör när vi övar på mindfulnes­s.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden