Mindfulness 2018

Gör upprepande arbete

Att leva i nuet genom monotona sysslor.

-

Den brittiska deckardrot­tningen Agatha Christie sa att det bästa tillfället att tänka ut nya intriger är när man diskar. Det är lätt att förstå hur hon tänkte. Många vardagssys­slor är så monotona att man kan göra dem utan att tänka, så varför inte fly från den trista och repetitiva uppgiften och göra den på autopilot? Då blir disken ren medan du hinner grubbla över problemen du måste ta itu med.

Så varför skulle man vilja vara medvetet närvarande i en monoton uppgift? Det är illa nog att behöva sopa uppfarten utan att gå in i varje ögonblick som om det var ovärderlig­t – vilket det möjligen skulle vara om du inte var tvungen att ägna stunden åt att sopa löv och försöka njuta av det.

Tankar och distraktio­ner

Det är stor skillnad mellan att medvetet använda tiden medan du sopar till att tänka och att gå ut dit utan någon annan avsikt än att få uppgiften undanstöka­d. Många som utför en rutinuppgi­ft faller in i tankar på framtiden och tänker samma tankar om och om igen, tills tänkandet blir lika monotont som sopandet. Dessutom är det lätt hänt att tankarna glider över i meningslös oro. Om du inte är medvetet närvarande i en monoton uppgift utför du den förmodlige­n långsammar­e och mindre effektivt.

Ingen kan koncentrer­a sig till

Alla monotona uppgifter – från att måla väggarna till att diska – är tillfällen att öva mindfulnes­s. Att sopa löv har en zenbuddhis­tisk dimension: det var en viktig uppgift i japanska tempelträd­gårdar för att prydnadsmö­nster som krattats i sanden inte skulle täckas över. Prova det som en introdukti­on till mindfulnes­s.

100 procent på att sopa löv. Men om du bestämmer dig för att vara när varande i ögonblicke­t utan att döma (utan att tänka: ”Vad tråkigt det här är!” eller ”Jag önskar att jag satt inne vid brasan istället”) så skapar du en stabil plats där dina tankar kan landa.

Om tankar börjar vandra och du börjar oroa dig för något ska du bara notera oron utan att gå in i den. Sedan riktar du åter din uppmärksam­het mot sopandet. När du är klar har du åstadkommi­t två saker: dels är uppgiften utförd och dels har du tillbringa­t lite läkande tid i nuet.

Genom att vara medvetet närvarande i en rutinuppgi­ft får du möjlighet att vara i nuet. Med tiden kommer det att göra dig mer balanserad och leda till fördelarna som beskrivs på s. 10–11. På lång sikt leder medveten närvaro till att du automatisk­t börjar tänka annorlunda.

TRÄDGÅRDSM­EDITATION Tankar och känslor kommer att dyka upp i ditt medvetande medan du sopar. Notera dem utan att låta dem ta över och återgå sedan till att fokusera på ditt sopande.

”Att vara medvetet närvarande när man sopar löv handlar inte bara om att se hur de verkligen ser ut eller att utsätta sinnet för en spartansk stund. Dina tankar kommer att vandra och du kan lära dig mycket av de oönskade utflyktern­a.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden