Mindfulness 2018

Andas lugnt

Mindfulnes­s med andetaget i fokus.

-

Vi andas hela tiden, men oftast utan att vi tänker på det. I den här övningen ska du rikta uppmärksam­heten mot dina andetag. Att distraktio­ner dyker upp är helt naturligt. Gör plats för dem och notera dem, men låt dem passera.

” Du behöver inte gilla att meditera. Bestäm dig bara för att göra det, så kommer fördelarna att infinna sig i sinom tid.”

När din andning avviker från det normala, till exempel när du går uppför en brant backe eller blir väldigt upprörd, lägger du kanske märke till andetagen. Men för det mesta tänker du inte på din andning – ditt huvud är fullt av andra saker.

Andningens regelbundn­a rytm gör den till ett utmärkt fokus i meditation. Den finns hela tiden där som ett verktyg för att leda uppmärksam­heten tillbaka till nuet.

Slappna av och låt det hända

Bekymra dig inte över hur länge din meditation varar. Första gången kommer fem minuter förmodlige­n att kännas som lång tid att bara ”vara” eftersom det är ett tillstånd som är så annorlunda än ditt vanliga ”göra”-läge.

Kanske känner du en mental rastlöshet. Du kanske funderar över om meditation­en fungerar, om du ska orka fortsätta eller om det här verkligen är något för dig. Det är helt normalt att tankar tränger sig på och det skulle vara extremt ovanligt om du lyckades hålla fokus på andningen redan första gångerna du mediterar. Ge inte upp.

Och kom ihåg Jon Kabat-zinns råd till nybörjare: du behöver inte gilla att meditera. Bestäm dig bara för att göra det, så kommer fördelarna att infinna sig i sinom tid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden