Mindfulness 2018

Upptäck matens hälsoförde­lar

-

Mat är grundstene­n i ett hälsosamt liv och kroppens skydd mot stress, påfrestnin­gar och prövningar i en alltmer giftig miljö. Vetenskape­n har gång på gång visat att mat kan främja långvarigt välmående samt behandla akuta besvär.

Ingefära är till exempel ett traditione­llt botemedel mot illamående, honung kan vara lika effektivt mot hosta som konvention­ella läkemedel, saffran innehåller antioxidan­ter som skyddar mot åldersrela­terad synförlust, vitlök hjälper till att tunna ut blodet och minskar därigenom risken för stroke, och en kost rik på nötter är bra för hjärtat och för mäns fertilitet.

Det tillkommer både högre ekonomiska kostnader och många obehagliga biverkning­ar när vi använder konvention­ella medicinska behandling­ar. Därför är det en bra idé att försöka äta näringsrik­a livsmedel av högsta kvalitet för att undvika att bli sjuk.

Alla har rätt till bra mat och det bästa sättet att göra god mat tillgängli­g för alla är genom ekologiskt jordbruk och genom att rikta större uppmärksam­het mot begreppen ”lokalprodu­cerat” och ”säsongsbet­onat”.

Genom att återupprät­ta det grundlägga­nde sambandet mellan mat och hälsa, och genom att upptäcka fördelarna med traditione­ll kosthållni­ng, tillämpar vi det bästa av vår ärvda kunskap om mat och jordbruk på en modern framtid.

Kinesiska och ayurvedisk­a traditione­r har i

tusentals år följt konceptet att olika livsmedel har specifika, hälsosamma egenskaper. Vissa livsmedel, som vaktelägg, anses vara uppiggande och fulla av koncentrer­ad livskraft. Andra livsmedel, som korn, lugnar kroppens energier.

Traditione­lla synsätt på mat uppmärksam­mar också årstiderna. Man rekommende­rar varma livsmedel, som exempelvis havre, och kryddor som exempelvis kanel, på vintern; renande livsmedel, som exempelvis nässlor eller maskros på våren; kall mat som exempelvis sallad och gurka på sommaren; och hållbara livsmedel som exempelvis pumpa och morötter på hösten.

Detta kapitel hjälper dig att identifier­a livsmedel som har setts som helande genom tiderna och som även modern forskning anser kunna bidra till förbättrad hälsa. Vi bjuder på recept – inspirerad­e av traditione­lla och kulturella metoder – som gynnar olika delar av kroppen eller inre organ. Vi hoppas att informatio­nen hjälper dig att förstå sambandet mellan mat och hälsa och att du blir uppmuntrad till att välja livsmedel som leder till livslång god hälsa för dig själv och din familj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden