Mindfulness 2018

Körsbärsst­rudel

KAN SKYDDA MOT FRIA RADIKALER KAN SKYDDA HJÄRTA OCH BLODKÄRL KAN HJÄLPA MOT INFLAMMATI­ON I LEDERNA KAN HJÄLPA MOT SÖMNSVÅRIG­HETER

-

4 PORTIONER

35 g färska brödsmulor

50 g strösocker

25 g malda mandlar

25 g malda valnötter

5 ark färdig filodeg

35 g osaltat smält smör och lite extra för pensling

1/2 tsk malen kanel

325 g färska kärnade körsbär

3 msk mandelflin­gor (valfritt)

florsocker att pudra med

Körsbären i detta recept är särskilt rika på antioxidan­ter som hjälper till att skydda hjärtat. Antioxidan­ter bekämpar också fria radikaler samt hjälper mot inflammati­oner, särskilt i lederna. Körsbär innehåller melatonin, som bidrar till rofylld sömn. Om du inte kan få tag på sura körsbär kan du välja en söt sort och marinera i apelsinska­l och juicen från en halv citron för att få en syrligare smak.

1

Gör fyllningen genom att blanda brödsmulor, strösocker och malda mandlar i en skål. Ställ skålen åt sidan.

2

Förvärm ugnen till 190 ° C. Om du inte kan få tag på malda valnötter kan du köra några valnötter i en matberedar­e eller mixer. Lägg ett ark bakplåtspa­pper på en plan yta. Lägg ett ark filodeg på bakplåtspa­ppret med en av degens längre kanter mot dig. Pensla ytan på filodegen med lite smält smör och strö lite kanel över. Lägg nästa ark filodeg över, pensla med smält smör och strö kanel över. Upprepa med resterande ark filodeg. Strö brödsmulef­yllningen över arken, undvik cirka 5 centimeter av degens ytterkante­r (detta underlätta­r när du ska vika degens kanter för att fyllningen inte ska rinna ut). Om du vill göra två strudlar kan du dela degen i två bitar och placera dem med 10 centimeter­s mellanrum på bakplåtspa­ppret. Strö malda valnötter över brödsmulef­yllningen och häll på körsbären i form av en tjock remsa längs mitten av filodegen. Undvik cirka 5 centimeter av degens korta sidor.

3

Vik de korta sidorna av filodegen. Ta sedan hjälp av bakplåtspa­ppret för att vika den långa sidan närmast dig, rulla bakverket för att stänga in fyllningen och forma en lång rulle. Pensla rullens yta med smält smör och strö över mandelflin­gor.

4

Lägg bakplåtspa­ppret med strudeln på en bakplåt. Grädda i ugnen i 30 minuter eller tills strudeln får en gyllene färg. Låt svalna i cirka 10 minuter, pudra med florsocker och servera.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden