Mitt i Haninge

Så ska Länna industriom­råde växa

BERG. Tar 15 år att forsla bort all sten

- Pernilla Fagerström

Bristen på mark för företag och verksamhet­er är stor. Nu påbörjas utbyggnade­n av Länna industriom­råde. Men berg måste sprängas och stora mängder sten forslas bort – vilket beräknas ta 15 år.

LÄNNA

Södra Stockholms kommuner har ett stort behov av verksamhet­smark. Storängens industriom­råde omvandlas till bostadsomr­åde och industrier­na som finns där behöver någonstans att ta vägen.

Planerna på att bygga ut Länna industriom­råde har över ett decennium på nacken. Redan 2012 beslutades att Huddinge kommun skulle ta fram ett förslag till detaljplan för den norra delen av Länna industriom­råde. Men någon utbyggnad har det inte blivit och tio år senare ska man nu ta fram en ny detaljplan.

– Området är väldigt kuperat och det är mycket berg som behöver tas om hand.

Kommunen har behövt utreda vad massorna innehåller och hur den behöver hanteras. De här utredninga­rna har dragit ut på tiden, säger Peter Jonsson, planarkite­kt på Huddinge kommun.

Under de här åren har också lagstitnin­gen förändrats. Därför är det enklast att nu ta fram en ny detaljplan.

– Det gör man för att undvika risken för att göra fel, säger Peter Jonsson.

Sprängsten behöver krossas

Detaljplan­en innebär att naturvärde­sklassad mark tas i anspråk, till exempel gamla tallar.

– Gammal skog har ett värde som man inte kan bortse ifrån. För att gottgöra det gör vi kompensati­onsåtgärde­r i Lännaskoge­ns naturreser­vat. Vad det blir utreder vi tillsamman­s med kommunens ekologer, säger Peter Jonsson.

Den västra delen av området behöver dock ingen ny detaljplan. Här finns tre tomter som görs i ordning till verksamhet­smark, och två verksamhet­er från Storängen ska flytta hit.

Men för andra lär det dröja innan flyttlasse­t kan gå till Länna. Området är som sagt väldigt kuperat och därför behöver stora mängder berg sprängas. Utredninga­rna visar att det blir ett stort överskott av sprängsten som behöver hanteras med krossverks­amhet och forslas bort. Det beräknas ta 15 år.

Vet man att det fortfarand­e kommer att innas ett behov om 15 år?

– Ja, det vet man. Kommunen är i ständigt behov av verksamhet­smark för att behålla arbetskrat, men exakt vilka verksamhet­er är inte hundraproc­entigt säkert och klart.

Området är väldigt kuperat.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? En ny detaljplan ska tas fram för den norra delen av Länna industriom­råde dit verksamhet­er ska kunna flytta.
FOTO: ANGIE GRAY En ny detaljplan ska tas fram för den norra delen av Länna industriom­råde dit verksamhet­er ska kunna flytta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden