Mitt i Haninge

Kriminella tvingar barn att utföra grova brott

- STOCKHOLM Mattias Andersson är tillförord­nad Regionpoli­schef i Stockholm. FOTO: KLARA B ORRETEG Klara B Orreteg

Polisen har inlett en särskild händelse efter den senaste tidens våldsvåg i Stockholm.

– Vi ska komma åt deras tillgångar, säger polischefe­n Mattias Andersson.

Polisen meddelade nyligen att de inleder en särskild händelse med anledning av den senaste tidens eska- lerande våld i Stockholms gängkrimin­ella kretsar.

Våldet sker nu så gott som dagligen och drabbar i flera fall även tredje man.

Flera ton narkotika

En anledning till det eskalerade våldet kan vara det arbete polisen gjorde under hösten, där man lagförde en rad individer, beslagtog flera ton narkotika och över 300 vapen.

– Vinterns intensiva beslag av vapen och narkotika har gjort att det finns en skitning i maktbalans­en, vilket kan vara en anledning till att det är som det är nu, säger Mattias Andersson tillförord­nad regionpoli­schef.

Personerna som begår brotten har blivit yngre. 50 procent av de misstänkta är under 18 år och 75 procent är under 20 år.

Så varför kan polisen inte komma åt ett gäng tonåringar?

– De som är i grundskole­ålder har hat kort tid att kartlägga. Och nätverken är stora och flyktigt sammansatt­a. Vi räknar med att det är 1500 personer i nätverken, och dessutom barn utanför nätverken, säger Hanna Paradis som är kommenderi­ngschef för den särskilda händelse som polisen nu inlett. Hon lyter också en extra oroväckand­e händelseut­veckling: Polisen har fått signaler om att de unga tvingas till att begå grova brott. Avstår de står deras liv på spel.

Nu har det här högsta prioritet under två veckor. Man prioritera­r också extra våldsutsat­ta, kriminell ekonomi samt att kunna åka på alla samtal till 112 där någon behöver hjälp.

Det är en insats som tar på kraterna, men Mattias Andersson är segerviss.

– Vi har frihetsber­övat ett stort antal personer, och det kommer bli fler. Vi kommer närmare och närmare. Vi går inte bara på de grövsta brotten, vi går mot alla de brott de utför. Vi ska komma åt deras tillgångar.

Vi kommer närmare och närmare.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden