Mitt i Haninge

I köksträdgå­rden får alla skörda

Ätbara blommor Bär Insektshot­ell för biologisk mångfald

- Anna Ludvigsson anna.ludvigsson@mitti.se 08-550 551 69

I Höglundapa­rken finns sedan förra våren en köksträdgå­rd där det mesta är ätbart. Men än så länge är det en hemlighet för många. Men snart kommer informatio­nsskyltar om hur man skördar, plockar och tillreder växterna i parken.

Precis intill Jordbro centrum inns Köksträdgå­rden – en liten guldgruva av växter, bär och blommor som alla får plocka och skörda fritt.

Det hela började med en medborgard­ialog kring parken för fyra år sedan, där många lyte att de vill ha en plats att samlas, grilla och äta på.

– Då började vi spåna vidare på det och landade i det här rummet, berättar Maria Andersson, parkingenj­ör på

Haninge kommun, vid ett av borden.

Parken har redan använts flitigt för allt från födelsedag­smiddagar till studentira­nden.

Biologisk mångfald

Det hade gjorts tester i Höglundapa­rken som visade att det knappt fanns några insekter etersom allt som fanns var klippt gräsmatta och höga träd.

– Jag ick i uppdrag att ta fram växter som man kan förädla men även lockar till sig insekter – vi ville få in ett smörgåsbor­d med blommor för pollinerar­e och öka den biologiska mångfalden.

Tanken var att ”flörta lite” med koncepten köksträdgå­rd och stadsodlin­g men göra det på ett nytt sätt.

– Vid första anblicken så tänker man kanske att det här är en int anlagd parkdel med klassiska trädgårdsv­äxter men i själva verket är i princip allt ätbart.

Växterna är perenner, alltså fleråriga, och kommer tillbaka på våren varje år. Nu har de växt under två somrar och bland bladen rör sig humlor, bin och fjärilar. Det inns även buskage, träd och gräs som fåglarna ska kunna gömma sig i och hitta frön i.

– Men det blir inte en köksträdgå­rd förrän vi får upp skyltarna, folk kanske inte vet att nästan allt här går äta.

I höst sätts informatio­n upp om vilka blommor som går att äta, hur man skördar dem och vilken del av blomman man äter.

Recept

Maria Andersson beskriver dagliljor som man kan fylla med ricottaost och stenkyndel som kan drickas som te. Det inns lökväxter att ha i salladen och både krusbär och blåbär att plocka. Många av blommorna kan användas till allt från kakdekorat­ion till att piffa upp maträtter.

– Vi hoppas verkligen att de som bor här i området kommer hit och skördar och plockar så som det är tänkt och parken mår bra av, säger hon och visar upp den väldotande lavendeln.

Medan hon visar runt i odlingen stannar en pojke upp och plockar ett smultron. De gula frukterna i rosenkvitt­en har redan skörtats av någon.

– Det jag tycker är hätigast är att folk kanske kommer hit och inspireras. Kanske köper en kruka och odlar hemma på balkongen. Men även kommer ner, slappnar av, äter sin lunch och tycker att det är hätigt att den här parken inns i Jordbro. Det inns nästan inga sådana här köksträdgå­rdar i Sverige.

Det inns i dag inga planer på just fler köksträdgå­rdar, men Maria Andersson hoppas på fler liknande projekt.

– Jag brinner för odling och ser att vi har ett uppdrag att skapa fler platser för kommuninvå­narna att kunna odla. Det inns många som inte har en egen trädgård eller en odlingslot­t, då är det vår uppgit att skapa de platserna.

Hur trädgården kommer användas av besökare när all informatio­n är ute återstår att se.

– Det är vår utmaning. Det är ovanligt i Sverige att man har en sådan här park med perenna växter som man kan skörda av. Resultatet får vi nog se nästa år.

vi ville få in ett smörgåsbor­d med blommor för pollinerar­e och öka den biologiska mångfalden.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY ?? I parken finns allt från fläder och bolltistel till persikoträ­d och mullbärsbu­skar.
Parkingenj­ör Maria Andersson visar runt och berättar om köksträdgå­rden utanför Jordbro centrum.
FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY I parken finns allt från fläder och bolltistel till persikoträ­d och mullbärsbu­skar. Parkingenj­ör Maria Andersson visar runt och berättar om köksträdgå­rden utanför Jordbro centrum.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Maria Andersson visar upp dagliljor som man kan fylla och äta.
FOTO: ANGIE GRAY Maria Andersson visar upp dagliljor som man kan fylla och äta.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Parkingenj­ör Maria Andersson visar runt och berättar om köksträdgå­rden utanför Jordbro centrum.
FOTO: ANGIE GRAY Parkingenj­ör Maria Andersson visar runt och berättar om köksträdgå­rden utanför Jordbro centrum.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden