Mitt i Haninge

Snart är hemlösa

I sina två lokaler i det lilla industriom­rådet på Söderbymal­msvägen i 20 år. Nu måste de flytta – men vart är ovisst. Kattvärnet har svårt att hitta ny lya

- Anna Ludvigsson anna.ludvigsson@mitti.se

Vi har inte kunnat hjälpa några nya katter.

Elaine Fougner, styrelsele­damot, öppnar dörren och välkomnar in i lokalen med Utslussen, där katterna som är redo för adoption bor. Där är katten Ceasar snabbt framme och hälsar medan Elize jamar högljutt från ett katträd.

Kattvärnet hjälper hemlösa och övergivna katter som behöver nya hem och har genom åren placerat hundratals katter.

I vår måste lokalen vara tömd och i augusti blir de även av med lokalen mitt emot, som i dag inhyser deras kattpensio­nat. De har redan fått stänga sin karantän där, dit katter flyttar när de först kommer till katthemmet.

I januari kom en ny lagstiftni­ng om att ägare måste märka och registrera sin katt, något Kattvärnet hoppas ska höja statusen på katter. Men de blir fortfarand­e kontaktade om att ta emot hemlösa katter när en ägare inte kan hittas.

– Men vi har inte kunnat hjälpa några nya katter senaste tiden. Vi får slussa vidare till andra katthem som ofta är överbelagd­a, säger Elaine Fougner.

Fastighets­ägaren vill ha andra verksamhet­er i lokalerna och har erbjudit dem en annan lokal som skulle innebära en hyreshöjni­ng med 130 procent.

– När vi först flyttade in hade vi en annan hyresvärd och då fick stora rabatter för att vi var en ideell förening. Vi förstod nog inte riktigt hur bra vi hade det, säger styrelsele­damot Gunilla Isheden som varit engagerad i föreningen sedan 2008.

Även om de skulle kunna betala hyran så kan de inte vara kvar i sina nuvarande lokaler. De är detaljplan­erade som butiksloka­l och verkstadsl­okal och skulle därför behöva dispens.

– Vi hamnar lite i kläm, säger hon.

Hoppas på lån

De har letat efter nya hyreslokal­er, men det mesta är för dyrt.

– Många verkar inte heller vilja ha ideella föreningar som hyresgäste­r då det inte anses säkert att man får in pengarna. Men vi kan ju visa att vi har en inkomstkäl­la genom kattpensio­natet, säger Elaine Fougner.

Nu hoppas de i stället kunna hitta en lokal att köpa med den lilla buffert de har på banken. Men även banker tvekar att låna ut pengar till dem.

– Men jag kan tycka pensionate­t utgör en ekonomisk verksamhet där vi ofta är fullbokade, säger Gunilla Isheden.

Vid ett bord sitter volontären Marjut Juliander med katten Tiger sovandes i knät. Hon är en av de drygt 60 volontärer som hjälper till på katthemmet, runt tre gånger i veckan.

– Man får så himla mycket tillbaka från katterna, säger hon.

– Vi har många volontärer som kommer hit till exempel när man är sjukskrive­n eller som pensionär. Man har någonstans att komma ett par timmar och det finns ett lugn i att få umgås med katterna, säger Elaine Fougner.

Lättare i egen lokal

I januari behöver de börja flytta Tiger, Ceasar och resten av gänget till lokalen med pensionate­t. Då blir det bara plats för hälften så många kattgäster där som i dag.

– Och då blir vi av med en inkomstkäl­la.

Hittar de ingen ny lokal innan augusti får de återgå till att vara en jourhemsve­rksamhet, som de var när föreningen först startade.

– Det vill vi gärna undvika för allt blir krångligar­e. Det är svårt att ha kontakt med alla jourhem och åka runt och säkerställ­a att alla katter mår bra. Och man ska ordna hembesök så att intressent­er kan träffa katterna. Allt blir lättare i en egen lokal och nu vädjar vi helt enkelt om hjälp, säger Elaine Fougner.

 ?? ??
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Elaine Fougner och Gunilla Isheden sitter båda i Kattvärnet­s styrelse.
FOTO: ANGIE GRAY Elaine Fougner och Gunilla Isheden sitter båda i Kattvärnet­s styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden