Mitt i Haninge

Haninges värsta trafikprop­p ska få sällskap

En till cirkulatio­nsplats ska byggas intill den vid Ica: ”Tror inte det blir bättre” ◗ Har du varit på väg till Ica Maxi och fastnat i rondellen på Gudöbroled­en? Då är du inte ensam. Mitt i har snackat rondellkör­ning vid Haninges värsta rondell.

- HANINGE Anna Ludvigsson anna.ludvigsson@mitti.se

På frågan om vilken rondell, eller cirkulatio­nsplats som det egentligen heter, i Haninge som är orsakar mest problem kommer svaret snabbt från Anil Yildiz, traikskole­chef på Haninge Traikskola.

– Det är den vid Ica Maxiområde­t.

Det är ota kö i rondellen på Gudöbroled­en, särskilt i rusningstr­aik och på helger. Anil Yildiz berättar att de ota pratar om den på handledaru­tbildninga­r och att den leder till oro bland nya förare.

– Det som är svårast är köbildning­en. Det är en stor cirkulatio­nsplats och förare får inte till det här med att inte stanna i den, utan att man ska stanna innan. Det är en vanlig cirkulatio­n med fyra avfarter men folk är så hetsiga och kör in i den och fastnar. Och hetsighete­n kan göra att förare känner sig rädda eller pressade att köra in i den, i stället för att stanna innan.

Flera sätt att blinka

På parkeringe­n intill berättar Toni Hofdek att det konstant är stopp i rondellen.

– Inte ens bussar kör i den i rusningstr­aik. Det är så mycket folk som ska in här och för många bilar som ska in i rondellen, det blir en propp. Så har det alltid varit. Jag tror inte det kommer bli bättre av att sätta dit en till. Jag tror inte på cirkulatio­nsplatser när man använder dem för mycket, det stoppar upp flödet.

Peter Liljeström tar rondeller med ro.

– Jag tycker generellt folk är helt okej på att köra i dem. Jag själv kör på det gamla reglerna att man blinkar både in och ut, det blir tydligare då, säger han.

Hasse och Laryssa Bergström tycker att det är enkelt att köra i rondeller, däremot tycker de inte att andra bilister är särskilt bra på det.

– Många verkar inte förstå hur de ska köra. De ligger i fel il när de ska ut, ligger i inneilen även om de ska av, säger Hasse.

Elin Svensson kallar den kötäta rondellen vid Ica Maxi för ”en katastrof ”.

– Det är mängden bilar och infarten till själva parkeringe­n som är ett problem. Ibland får man sitta hur länge som helst i kö i den där rondellen, det är totalstopp i rusningstr­aik, säger hon.

Många verkar inte förstå hur de ska köra.

 ?? ??
 ?? FOTO: ANNA LUDVIGSSON ?? Elin Svensson tycker att rondellen vid Ica Maxi är en ”katastrof”.
FOTO: ANNA LUDVIGSSON Elin Svensson tycker att rondellen vid Ica Maxi är en ”katastrof”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden