Mitt i Haninge

Hård kritik kring arbetsträn­ingen

Slår hårt mot sociala företag

- Märta Lefvert Anna Ludvigsson

Arbetsförm­edlingen ändrade riktlinjer för upphandlin­g av arbetsträn­ing har fått hård kritik, bland annat av sociala företag som påverkas.

Nu menar en ny rapport att ändringen var helt onödig.

HANINGE

Den 1 oktober införde Arbetsförm­edlingen nya upphandlin­gsrutiner. Sedan dess måste alla företag som vill erbjuda människor arbetsträn­ing genomgå en upphandlin­g med Arbetsförm­edlingen, för att vara säkra på att komma i fråga.

Förändring­en har fått hård kritik, etersom det blir svårt för idéburna organisati­oner och sociala företag att leva upp till upphandlin­gskraven.

Tusentals människor som står långt från arbetsmark­naden och som hittills arbetsträn­at hos dem riskerar att komma i kläm, något Mitt i berättat om i bland annat reportage om Hundpasset och Fruarna Frimans vid Åby torg i Västerhani­nge.

Enligt Arbetsförm­edlingen måste man göra förändring­en, för att inte bryta mot upphandlin­gsrättslig­a regler. Men det stämmer inte, enligt en ny rapport från arbetsgiva­rföreninge­n Fremia.

– Min bedömning grundar sig på avgöranden i EU-domstolen och i Eta-domstolen. De visar att skatteinan­sierad välfärd inte är ekonomisk verksamhet utan icke ekonomiska tjänster av allmänt intresse. För dem gäller LOU (lagen om offentlig upphandlin­g), säger upphandlin­gsjuristen Mathias Sylvan, som skrivit rapporten och har 20 års erfarenhet av upphandlin­gsfrågor.

Jag utmanar Arbetsförm­edlingens tolkning.

Inväntar svar

Mathias Sylvan menar att arbetsträn­ingen, som inansieras med offentliga medel, är att betrakta som skatteinan­sierad välfärd och därmed kan undantas från LOU.

– Jag utmanar Arbetsförm­edlingens tolkning. Det ska bli intressant att se hur man svarar. Jag anser också att Upphandlin­gsmyndighe­ten och regeringsk­ansliet ska titta på det här, säger han.

Uppskattar engagemang­et

På Arbetsförm­edlingen är man dock ännu inte redo att ge sin syn på rapporten ”Måste Arbetsförm­edlingen upphandla arbetsträn­ing?”.

”Men jag uppskattar verkligen engagemang­et från Fremia och är i grunden positiv till att frågor kan belysas utifrån olika perspektiv”, skriver Arbetsförm­edlingens vikarieran­de generaldir­ektör Lars Lööw till Mitt i.

 ?? FOTO: ANNA LUDVIGSSON ?? Mitt i Haninge den 26 augusti.
Lisa Brydner på Hundpasset i Åby är en av dem som uttryckt stor oro kring de ändrade riktlinjer­na.
FOTO: ANNA LUDVIGSSON Mitt i Haninge den 26 augusti. Lisa Brydner på Hundpasset i Åby är en av dem som uttryckt stor oro kring de ändrade riktlinjer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden