Mitt i Haninge

Avtal skrotas – boxningskl­ubb riskerar förlora medlemmar

Kommunen gör om sin bidragsfor­m: ”Blir samma för alla” ◗ Mitt i Brandberge­n huserar Haninge boxningskl­ubb. Med låga avgifter och kvällsöppe­t har klubben fungerat som ett slags fritidsgår­d. Snart kan det vara slut med det.

- BRANDBERGE­N Anna Ludvigsson anna.ludvigsson@mitti.se

Trappan upp till klubbens lokaler i Brandberge­n centrum kantas av skåp fyllda med pokaler. Här går drygt hundra barn och ungdomar dagligen in för att boxas och umgås. Genom åren har klubben fostrat flera stora talanger och tagit hem flera SM-guld.

I dag har föreningen ett partnerska­psavtal med kommunen för att bedriva boxningsve­rksamhet och vara en mötesplats i Brandberge­n. Men vid årsskitet går avtalet ut. I stället för den stadiga inkomstkäl­la som avtalet inneburit får de framöver söka projektstö­d av olika slag.

– Utan avtalet så vet vi inte hur klubben ska kunna innas kvar och då måste vi bete oss som en förening som går med vinst. I dag är vi ideella och har väldigt låga priser för att alla ska kunna komma och vara med, säger klubbens vice ordförande Jesper Schinkler.

Klubben har öppet klockan 16-21 på kvällarna och alla lov, och fungerar lite som en fritidsgår­d. Medlemsavg­iten är 700 kronor per termin för barn och ungdomar och man arrangerar bland annat fria pass och gratis prova på för tjejer på helgerna.

– Allt det måste försvinna och vi kommer att behöva höja medlemspri­serna. Det betyder i sin tur att färre har råd att vara med och då får vi lägre aktivitets­stöd. Då blir det svårt.

Fångar upp unga

Berndt Carlborg har varit involverad i föreningen i 20 år. Det här är den största inansiella svårighete­n som drabbat dem under hans tid, säger han.

– Vi har mest folk från Brandberge­n och Jordbro här. Jag menar att det är ett brottsföre­byggande arbete vi gör och tror att vi hjälper en hel del ungdomar och hindrar att de hamnar i kriminalit­et, säger han.

Pengarna från avtalet har bland annat gått till att ha tränaren Vido Ratkovic anställd. Nu ska ideella krater läggas på administra­tion för att söka bidrag i stället för på ungdomarna. Klubbens egna lokal har nyligen renoverats och fylls nu på med unga killar som värmer upp inför kvällens träning.

– Vart är det meningen att alla de här killarna ska ta vägen i stället, frågar sig tränaren Robin Sandin.

Vi kommer att behöva höja medlemspri­serna.

Likvärdiga förutsättn­ingar

Bakgrunden till beslutet att skrota partnerska­psavtalen är att alla föreningar som har rätt till bidrag ska ha samma förutsättn­ingar (se faktaruta), berättar Nicole Forslund (L), ordförande i idrotts-, kulturoch fritidsnäm­nden.

Hur ser ni på att klubben gör ett viktigt brottsföre­byggande arbete?

– Haninge boxningskl­ubb driver en väldigt viktig verksamhet. Vi inom politiken och i förvaltnin­gen har ett bra samarbete med klubben och har en diskussion om vad man kan söka för bidrag framöver. Visst blir det ökad administra­tion, men det blir helt enkelt samma som för andra bidragssök­ande föreningar, säger hon.

Hur kan de undvika att behöva höja sina medlemsavg­ifter?

– Föreningen måste se över vilka stöd de kan söka. De har också en egen lokal, men som andra föreningar så har de möjlighet att hyra in sig i kommunens lokaler.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Inte bara ungdomar rör sig i klubbens lokaler. Det är även en plats för föräldrar och syskon och engagerade vuxna.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Inte bara ungdomar rör sig i klubbens lokaler. Det är även en plats för föräldrar och syskon och engagerade vuxna.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Bernt Carlborg, suppleant i styrelse, Robin Sandin, tränare, och Jesper Schinkler, vice ordförande, berättar om vad det innebär för klubben att avtalet nu upphör.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Bernt Carlborg, suppleant i styrelse, Robin Sandin, tränare, och Jesper Schinkler, vice ordförande, berättar om vad det innebär för klubben att avtalet nu upphör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden