Mitt i Haninge

Här ställer 33 Haningebor ut sin konst

Drygt 70 verk pryder väggarna inne på kulturhuse­t

- Anna Ludvigsson

Juryn har sagt sitt, och nu pågår årets upplaga av Haningesal­ongen för fullt.

– Det finns något för alla, säger Inger Klassson från Österhanin­ge konstfören­ing.

Inne i Konsthalle­n på Haninge kulturhus är det full aktivitet när Mitt i är på plats några dagar innan vernissage­t den 2 december. Tavlor skulle hängas, keramik packas ur och masker läggas fram. Sammanlagt är det drygt 70 verk av 33 konstnärer som ställs ut i årets upplaga av Haningesal­ongen.

Under hösten ick konstnärer från hela Haninge skicka in bilder på sina verk som en jury sedan gått igenom. Juryn består av representa­nter från Österhanin­ge konstfören­ing och den lokala konstnären och fotografen Tony Axelsson.

En av dem från konstfören­ingen som varit med är Inger Klasson. Hon, konstinten­dent Sarah Guarino Werner och resten av gänget på konsthalle­n hade fullt upp med att se till att alla verk satt på väggarna i tid till invigninge­n.

– Det är mycket att ordna och brukar ta en hel dag, säger Inger Klasson.

Slopade tema

Sarah Guarino Werner var ute och gjorde några sista-minuten-inköp för att kunna hänga upp ett av de knepigare verken. Under invigninge­n höll hon i samtal med årets stipendiat, Robert Pisanikovs­ki.

Stipendiet går till en Haningekon­stnär som sticker ut lite extra mycket och det är juryn som väljer vem det blir.

– Han är bildlärare och jobbat mycket med digitala fotograier och uppmuntrar till exempel elever att man kan göra mycket med bilderna på sin mobil, säger hon.

Tidigare år har det ibland varit ett tema på salongen, men inte i år.

– Det blir så krystat med tema så vi har avstått från det i år. Det främsta temat är helt enkelt att alla är Haningebor, säger Inger Klasson.

”Ingen gillar allt”

Juryn får in runt 4-5 små bilder från varje konstnär som de sedan gör ett urval från. I årets utställnin­g deltar konstnärer i alla åldrar, från ungdomar till pensionäre­r.

– Vi vill gärna se saker som är lite nya. Många vill se sådant som helt enkelt är vacker konst. Men det inns ingen som tycker om allt. Det är det som är roligt med en sådan här utställnin­g – att det inns något för alla, säger Inger Klasson.

De försöker att titta så lite som möjligt på vem konstnären är till varje verk och i stället låta verken tala för sig själva.

Margareta Öberg från HaningeKon­stnärerna hjälper till med utställnin­gen.

– Allt ska gärna harmoniser­a men det behövs en liten twist. Gärna något som gör att man vaknar till i blicken, säger hon.

Det blir så krystat med tema så vi har avstått från det i år.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Årets bidrag kommer från Haningekon­stnärer i blandade åldrar och i olika konstforme­r.
FOTO: ANGIE GRAY Årets bidrag kommer från Haningekon­stnärer i blandade åldrar och i olika konstforme­r.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Inger Klasson, Margareta Öberg och Sarah Guarino Werner hade fullt upp med att få i ordning allt inför invigninge­n.
FOTO: ANGIE GRAY Inger Klasson, Margareta Öberg och Sarah Guarino Werner hade fullt upp med att få i ordning allt inför invigninge­n.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Robert Parus från Haninge kulturhus såg till att tavlorna sitter rakt.
FOTO: ANGIE GRAY Robert Parus från Haninge kulturhus såg till att tavlorna sitter rakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden