Mitt i Haninge

Trasig is försvårar för hockeylage­t

Laget har kämpat i motvind med färre träningar när hallar stängt

- Anna Ludvigsson

Haninge Anchors har tagit sig till kval till SDHL – Sveriges högsta damhockeyl­iga. Detta trots att tre ishallar blivit en.

– Vi känner oss underprior­iterade, säger lagkapten Anna Löfstedt.

Det är bara några timmar innan Haninge Anchors tar sig an Skelleteå AIK. Det är ett taggat gäng som samlas i kafeterian på Hanvedens IP. Lagkapten Anna Löfstedt, Fanny Haist, och Lova Reimeringe­r har alla spelat för klubben i över tio år.

– Det känns otroligt – vi har kämpat för det här hela säsongen, säger Anna Löfstedt.

Vägen hit har varit allt annat än rak. Laget har tidigare hat tre hallar till sitt förfogande, två på Torvalla och en på Hanveden. Men Torvalla 1 har varit stängd för planerad renovering sedan februari i fjol. Så sent som i november var Torvalla 2 senast stängd ett par veckor eter att ett rör gått sönder. Och nu i februari kom en ny smäll när Torvalla 2 stängdes igen eter ett läckage i kylsysteme­t.

– Det har påverkat oss mycket. Det har blivit färre träningar och det gör att man inte kan jobba lika mycket på detaljer och inte vara riktigt lika förberedda som man hade velat, säger lagets tränare Magnus Berg.

Mindre intäkter

Det har även fått ekonomiska konsekvens­er när man inte kunnat få in pengar genom försäljnin­g i kafeterian på Torvalla, eller kunnat hålla i cuper och läger.

– Det har gått ganska bra att anpassa oss eter två hallar men att bara ha en hall är väldigt körigt. De minskade intäkterna är det främsta problemet men också att det blir en oro. De som är missnöjda för att de får för lite träningsti­der kanske söker sig någon annanstans, säger Thomas Hilstad, ansvarig för istider i föreningen.

Enligt honom har man redan sett ett visst spelartapp.

Färre unga

Spelarna känner även de en oro inför vad det betyder för lagets framtid när färre unga får chansen att träna och få upp ögonen för sporten.

– Det kommer ha en prägel på Haninge Anchors framöver, säger Lova Reiminger.

Det juniorlag de själva spelade för i fjol inns inte längre kvar. Numera inns det ett glapp från lickor B upp till damlaget.

– Vi har varit en av de ledande tjejhockey­föreningar­na i Stockholm men nu ska man gå direkt upp till damlaget – det går ju inte. Sport är så viktigt under ungdomsåre­n och det hjälper många barn och förhindrar utanförska­p, säger Anna Löfstedt.

Laget anpassade säsongen eter förutsättn­ingarna och ser det som en stor bedrit att de lyckats ta sig så högt.

– När vi möter storklubba­r ute i landet represente­rar vi inte bara vår klubb utan hela Haninge. Det känns som att man bör satsa på oss och backa oss, säger Fanny Haist.

Att bara ha en hall är väldigt körigt.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ”Vi får frakta grejer fram fram och tillbaka. Det ska inte behöva vara så här när vi spelar i näst högsta ligan och är i playoffs”, säger Anna Löfstedt (t.h), ihop med Lova Reimeringe­r och Fanny Haist.
FOTO: ANGIE GRAY ”Vi får frakta grejer fram fram och tillbaka. Det ska inte behöva vara så här när vi spelar i näst högsta ligan och är i playoffs”, säger Anna Löfstedt (t.h), ihop med Lova Reimeringe­r och Fanny Haist.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ” Vi har bitit samman som lag och kört så bra vi kan”, säger tränare Magnus Berg (t.h). Till vänster Thomas Hilstad.
FOTO: ANGIE GRAY ” Vi har bitit samman som lag och kört så bra vi kan”, säger tränare Magnus Berg (t.h). Till vänster Thomas Hilstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden