Mitt i Haninge

Tre personer åtalas efter skott mot bostad

Ska ha planerats i krypterad chatt

- Anna Ludvigsson anna.ludvigsson@mitti.se 08-550 551 69

Nu har åtal väckts för mordförsök efter en skottlossn­ing mot ett radhus i Jordbro i september.

Två tonårspojk­ar misstänks ha varit de som hållit i vapnet.

JORDBRO

Det var sent på kvällen torsdagen 14 september i fjol som ett radhus i Jordbro besköts med lera skott. De boende ringde själva till polisen. Flera polispatru­ller kalllades till platsen där vittnen ska ha sett två yngre personer springa från platsen.

Eter en omfattande polisinsat­s greps två tonårspojk­ar. Pojkarna ska ha varit utrustade med tre skarpladda­de vapen varav två har använts för att avfyra minst nio skott mot bostaden.

Krypterade chattar

Den äldre pojken häktades senare och även en man i 20-årsåldern häktades dagen därpå. De båda var hemmahöran­de på Lidingö. Den yngre pojken frihetsber­övades inte då han var under 15 år. I oktober i fjol häktades även ytterligar­e en man i 20-årsåldern, hemmahöran­de i västerort, misstänkt för inblandnin­g i mordförsök­et.

Ingen person skadades under skottlossn­ingen men enligt förundersö­kningsprot­okollet ska måltavlan ha varit en man som enligt polisen bedöms ingå i ett kriminellt nätverk med kopplingar till adressen. Mannen tros ha befunnit sig utomlands när skottlossn­ingen inträfade.

Nu har åtal väckts mot de tre inblandade som är strafmyndi­ga. Enligt åtalet ska de fyra ha planerat handlingen i krypterade chattar. Bland annat skickar mannen i 20-årsåldern från Lidingö ett meddelande tidigare samma dag där han ger instruktio­ner. ”Grabbar så många ni kan ta som möjligt! Inga barn bara” skriver han.

Nekar till brott

De två pojkarna ska ha varit de som utförde skottlossn­ingen medan mannen i 20-årsåldern från Lidingö ska ha rekryterat dem. Han ska även ha gett instruktio­ner om hur de ska gå tillväga. Den andra mannen misstänks bland annat ha hämtat lyktbil och vapen till platsen där han mött upp pojkarna.

Samtliga tre är åtalade för försök till mord. De två männen i 20-årsåldern är även åtalade för involveran­de av minderårig i brottsligh­et medan den äldre tonåringen och den ena mannen åtalas för grovt vapenbrott.

Samtliga nekar till brottsmiss­tankarna. Huvudförha­ndlingen startade i onsdags och förvförvän­tas pågå till den 21 mars.

 ?? FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL FOTO: POLISENS FOTO: CHRISTIAN LÄRK ?? En av de revolvrar som påträffade­s i närheten av radhuset.
Rättegånge­n förväntas pågå fram till den 21 mars.
FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL FOTO: POLISENS FOTO: CHRISTIAN LÄRK En av de revolvrar som påträffade­s i närheten av radhuset. Rättegånge­n förväntas pågå fram till den 21 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden