Mitt i Haninge

Tre åtalas efter dödsskjutn­ingen

Två 16-åriga pojkar misstänks

- Anna Ludvigsson

I augusti fjol sköts en man ihjäl i en bil i Handen och ytterligar­e en man skadades.

Nu åtalas en man och två pojkar för inblandnin­g i dödsskjutn­ingen.

Det var sent på kvällen den 4 augusti i jol som två män skottskada­des i en bil i Handen. Den ena, en man i 20-årsåldern från Bredäng, avled senare under natten av sina skador. Han ska ha träffats av fyra kulor medan den andre mannen sköts med en kula i låret.

Nu åtalas flera av dem som varit häktade för sin inblandnin­g i dödsskjutn­ingen, en man i 30-årsåldern från Haninge och två 16-åriga pojkar från en annan ort.

Den ena 16-åringen åtalas för mord och försök till mord. Enligt åtalet ska han ha använt minst två pistoler för att avlossa flera skott både mot och in i det fordon som ofren befann sig i.

Den andra 16-åringen ska bland annat ha hjälpt till att ordna skjuts till en lägenhet i Handen samt försett den andra pojken med vapen och mobiltelef­on. Han ska även ha hjälpt till att lura ofret till Handen samt instruerat gärningsmä­nnen. Han åtalas nu för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Han åtalas även för grovt vapenbrott på en annan ort under augusti månad. Så sent som i maj i jol dömdes pojken till ungdomsvår­d för misshandel och utpressnin­g.

Förnekar brott

Mannen i 30-årsåldern åtalas även han för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Enligt stämningsa­nsökan ska han ha lånat ut sin lägenhet i Handen under dagarna kring mordet för att gärningsmä­nnen skulle använda den för förvaring, förberedel­ser och som ”tryckarläg­enhet” efter gärningen.

Han åtalas även för grovt vapenbrott under samma period som mordet ägde rum. Mannen är sedan tidigare dömd för narkotikab­rott.

Enligt kammaråkla­gare Thobias Vilhelmsso­n inns det ingen tidigare koppling mellan pojkarna och mannen.

– Det påstås från min sida att det har en anknytning till den pågående gängkonfli­kten i Stockholm, säger han om motivet.

Han vill inte kommentera motivet eller de åtalades eventuella gängkoppli­ngar ytterligar­e.

– Man har haft flera olika delar i brottsplan­en, säger han.

Enligt honom inns det ingen ytterligar­e misstänkt i nuläget.

Samtliga förnekar brott. Den 9 april börjar rättegånge­n i Södertörns tingsrätt.

Man har haft flera olika delar i brottsplan­en.

 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? Efter mordet skapades en minnesplat­s av ljus och blommor i Bredängs centrum.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT Efter mordet skapades en minnesplat­s av ljus och blommor i Bredängs centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden