Mitt i Järva

”Viktigt att det här kommer upp till ytan”

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

Stockholms stads nya förskole- barn- och fritidsbor­garråd, Alexandra Mattsson (V), säger att hon följer utveckling­en i situatione­n i förskolan i Rinkeby-Kista noggrant.

Efter senaste valet skiftade Stockholms stad styre från grönblått till rödgrönt, och Alexandra Mattsson från Vänsterpar­tiet blev nytt förskoleba­rn- och fritidsbor­garråd.

Hon säger att hon är bekymrad av situatione­n i förskolan.

– Att det här pågått under en längre tid och att personal inte vågat uttrycka missnöje är inte alls bra. Det är viktigt att det här kommer upp till ytan och att förvaltnin­g och facket jobbar med en handlingsp­lan för att komma till rätta med det, säger hon.

Besökte verksamhet­en

Hon har själv besökt förskoleve­rksamheten i området, efter att ha nåtts av kritiken.

– Jag skulle säga att det i grunden finns en jättebra verksamhet i Rinkeby-Kista, men att sättet man arbetar med anställda och ledningsfr­ågor behöver utvecklas, säger hon.

400 miljoner kronor extra Hon menar att förskoleve­rksamheten inom staden generellt har varit nedpriorit­erad under en lång tid.

Nya styret har nu budgeterat 400 miljoner kronor extra till stadens förskolor och inrättat en ny förvaltnin­g och nämnd enbart för förskolan.

Hur kommer ni se till att situatione­n i just RinkebyKis­ta förbättras?

– Jag kommer personlige­n fortsätta bevaka utveckling­en i den här situatione­n noggrant. Personalen har rätt till en bra arbetsmilj­ö, det är en självklarh­et. Förskolan är grunden till ett mer jämlikt samhälle och kan skapa mer jämlika livschanse­r för alla barn. Sedan kan jag som politiker inte påverka enskilda personalär­enden, men jag kommer inte släppa den här frågan.

 ?? FOTO: MAURITS OTTERLOO ?? Alexandra Mattsson (V), förskole- barn- och fritidsbor­garråd.
FOTO: MAURITS OTTERLOO Alexandra Mattsson (V), förskole- barn- och fritidsbor­garråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden