Mitt i Järva

Satsning ska få fler

Järva har högst arbetslösh­et i hela Stockholms stad. I en sammanstäl­lning toppade Rinkeby-Kista listan på områden där flest är utan jobb, tätt följt av Spånga-Tensta. Nu ska ett nytt projekt ändra på det. ”Fler till studier på Komvux” vill visa Järvaborna

-

Det är torsdagsef­termiddag, och på Kista bibliotek har några hundra personer samlats för en jobb- och utbildning­smässa. Här blandas representa­nter från både arbetsgiva­re och utbildning­ar för att informera, locka folk till jobb och studier, samt svara på besökares frågor.

Kistabon Shahid Iqbal går runt bland montrarna. I sitt hemland arbetade han inom tv-branschen i över tio års tid, både som dramachef och skådespela­re. Men när han för drygt tre år sedan flyttade till Sverige blev det svårt.

– Jag brann verkligen för det jag gjorde, och var riktigt bra på det dessutom. Men det är annorlunda här, när man inte kan språket så bra – det inns ingen riktig efterfråga­n efter sådana som mig. Hur mycket jag än letat har jag inte hittat något inom mitt område, berättar han.

Nytt projekt

I stället har han fått tänka om. Han har tagit olika gig inom hotell- och restaurang­branschen, men utan en egentlig grund att stå på.

– Nu försöker jag se mig omkring. Jag vill antingen utbilda mig så jag har något gediget att luta mig mot, eller helst av allt hitta ett jobb inom min bransch, så klart.

Och Shahid Iqbal är långt ifrån ensam, enligt Tina Widmark, studie- och yrkesvägle­dare på Vuxenutbil­dningscent­rum, som inns på plats på mässan.

– Det inns hur många som helst i Järva som har en högskoleut­bildning från hemlandet men som inte vet vad de ska göra med den eller får chans att använda den, säger hon.

Hon är en av flera studieoch yrkesvägle­dare som ingår i det nya projektet ”Fler till studier på Komvux”, som nyligen lanserades i Järva.

Syftet är att stärka vuxenutbil­dningens närvaro i området, och dagens mässa är en del av projektet.

– Det är uppdelat i flera delar, med fokus på det uppsökande arbetet. Det handlar bland annat om att innas på plats och tillgängli­ggöra informatio­n på olika sätt, och andra främjande aktiviter, berättar Tina Widmark.

Men det är annorlunda här, när man inte kan språket så bra.

Är ute i området

Sedan i mars finns Tina Widmark och några av hen

 ?? ?? Flera hundra personer samlades för en jobb- och utbildning­smässa på Kista bibliotek.
Flera hundra personer samlades för en jobb- och utbildning­smässa på Kista bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden