Mitt i Järva

Snart kan det byggas – på Kista galleria

Bottenvåni­ngar ska öppnas upp

- Emma Löf Hagström

400 nya bostäder, utökad centrumver­ksamhet och fler kontor kan komma att byggas på Kista galleria, om allt går som tänkt. Nu ges klartecken att påbörja planarbete­t.

10000 nya bostäder – det är målet att tillföra i Kista inom de närmsta åren, och på många platser byggs det redan för fullt.

Nu har det tagits ytterligar­e ett litet kliv på vägen, när stadsbyggn­adsnämnden på sitt senaste sammanträd­e gav klartecken till att påbörja planarbete­t med 400 bostäder, utökad centrumver­ksamhet och fler kontor – på Kista galleria.

Ovanpå gallerian

Citycon, som äger och förvaltar gallerian, har tagit fram ett tidigt förslag till ny bebyggelse som ligger till grund för detaljplan­en som nu ska tas fram.

Planförsla­get innebär ungefär 400 bostäder ovanpå gallerian, fler kontorsyto­r och mer utrymme för centrumver­ksamhet. Man vill även öppna upp bottenvåni­ngar i området och på så sätt öppna upp för ett ”mer aktivt kvarter”.

Bostäderna ska vara en mix av bostadsrät­ter och hyresrätte­r.

I den nordvästra delen av gallerian, vid Kista torn, förslås en utveckling av fastighete­n med 50 000 kvadratmet­er i en hög byggnad, med centrumver­ksamheter i de nedre våningarna och bostäder ovanför.

I den södra delen av gallerian, vid Kista torg, föreslås en byggnad på 10000 kvadratmet­er med både centrumver­ksamheter och bostäder. Båda byggnadern­a föreslås byggas i en terrasslik­nande form.

Krävs verksamhet­er som skapar liv i bottenvåni­ngarna.

Särskilda yttranden

Både majoritete­n, L och C lämnade särskilda yttranden på förslaget.

Alla vill de på olika sätt se att man prövar hur mer grönska kan gå in i planerna.

”Ärendet innebär alltför stora hårdgjorda ytor som kommer att bli ett problem vid värmeböljo­r. Det kan undvikas med klok planering där de hårdgjorda tomma solbelysta ytorna minimeras”, skriver Björn Ljung (L).

C tycker även att ett större helhetsgre­pp måste tas i ärendet, för att bygga bort den otrygghet och segregatio­n man menar inns i Kista.

”För att visionen om ett aktivt gaturum och ett levande stadsområd­e vid busstermin­alen ska förverklig­as krävs verksamhet­er som skapar liv i bottenvåni­ngarna”, skriver Jonas Naddebo (C), och understryk­er att staden bättre måste involvera och tar vara på det driv som inns bland fastighets­ägarna och övriga aktörer i området.

 ?? ??
 ?? FOTO: BSK ARKITEKTER/CITYCON ?? Tidig visionsbil­d på hur det skulle kunna komma att se ut på platsen, sett från Kista torg.
FOTO: BSK ARKITEKTER/CITYCON Tidig visionsbil­d på hur det skulle kunna komma att se ut på platsen, sett från Kista torg.
 ?? FOTO: BSK ARKITEKTER/CITYCON ?? Staden hoppas att ett samråd kan hållas nästa år.
FOTO: BSK ARKITEKTER/CITYCON Staden hoppas att ett samråd kan hållas nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden