Mitt i Järva

Stor skördesfes­t vankas i Tensta träff

FOKUS PÅ KLIMATET OCH SOCIAL RÄTTVISA. Besökare får fem biljetter att köpa saker för

-

Gratis mat, fröbomber, musik och Stockholms största freeshop – den 18 september är det dags för en stor skördefest i Tensta träff.

Gratis och klimatsmar­t är det genomgåend­e temat när Järvabaser­ade familjeför­eningen Geesgud anordnar en skördefest i Tensta på måndag, den 18 september.

Föreningen har 200 mammor och 450 barn som medlemmar, och festen anordnas för att belysa det stora klimathot vi står inför, berättar

Mariam Jallow Tholozan, styrelseme­dlem i Geesgud.

– Vi gör festen för att lyfta barns rätt till liv och överlevnad. För att göra det måste vi skapa ett socialt och miljömässi­gt hållbart samhälle, och under kvällen vill vi visa lite vad det innebär genom att komma samman och agera. Ett hållbart samhälle är ett samhälle som håller ihop, säger hon.

Stockholms största freeshop

Evenemange­t sammanfall­er med Week of action for social and climate justice; en aktionsvec­ka för social- och klimaträtt­visa som arrangeras den 15–22 september över hela landet, av ett stort nätverk av gräsrotsrö­relser och organisati­oner. Syftet är just att uppmärksam­ma kopplingen mellan social rättvisa och klimaträtt­visa.

På plats i Tensta träff kommer festdeltag­are kunna handla gratis i en stor freeshop, där både kläder och mängder av prylar kommer innas.

Varje besökare får fem biljetter, som kan användas för att köpa fem olika föremål, så att det ska räcka till alla deltagare. Prylarna och kläderna har Geesgud och gruppen Rebellmamm­orna, som de samarbetar med, samlat in.

– Det blir Stockholms största freeshop, vilket är jätterolig­t! När vi återanvänd­er kläder lokalt gör vi en stor klimatnytt­a, de slipper dumpas i fattiga länder som saknar textilåter­vinning, där de gör en enorm skada för miljön. Samtidigt hjälper det utsatta familjer från våra områden att kunna handla gratis, eftersom många kämpar att få ekonomin att gå ihop. Alla vinner på det här, säger Mariam Jallow Tholozan.

Alla välkomna

Deltagare kommer även kunna lära sig hur man tillverkar fröbomber med frön och blomjord, som kan kastas på marken och på så vis hjälpa till att sprida biologisk mångfald.

– Det kommer att bli en gratisrest­aurang med klimatsmar­t, vegetarisk mat.

Det kommer vara musik och presentati­oner av olika lokala initiativ som jobbar för ett mer hållbart samhälle, säger Mariam Jallow Tholozan.

Alla är välkomna på festen.

– Ja, vem som helst får komma! Man får biljettern­a när man kommer. Vi öppnar freeshopen vid 16 och vid 18 bjuder vi på middag i stora salen, med musik. Det blir en folkfest som gör nytta, säger Mariam Jallow Tholozan.

Ett hållbart samhälle är ett samhälle som håller ihop.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Några av kvinnorna från Geesgud, som anordnar festen. Mariam Jallow Tholozan tvåa från vänster.
FOTO: PRIVAT Några av kvinnorna från Geesgud, som anordnar festen. Mariam Jallow Tholozan tvåa från vänster.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Mariam Jallow Tholozan, styrelseme­dlem i Geesgud.
FOTO: PRIVAT Mariam Jallow Tholozan, styrelseme­dlem i Geesgud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden