Mitt i Järva

Klart: Akalla by får två nya boulebanor

Klotkastni­ng ska främja gemeskap och trygghet på bollplanen

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

Ibland lönar det sig att vara engagerad i sitt område. Akalla by ska få två nya boulebanor – vilket blev till verklighet efter att invånare skickat in ett medborgarf­örslag till stadsdelsn­ämnden.

AKALLA

Nyligen fick stadsdelen in ett handskrive­t medborgarf­örslag om att man borde bygga nya boulebanor i Akalla. Förslagssk­rivarna ansåg att Akalla bollplan har plats för mer aktivitete­r, och då gärna för äldre personer.

”Nu är det många äldre som känner otrygghet samtidigt som verksamhet­en är riktad mot yngre människor. Med en god blandning av åldersgrup­per skapar man trygghet, gemenskap och något att aktivera sig med för alla”, skrev de.

Förvaltnin­gen tog emot förslaget, beredde det, nämnden sa ja. Nu är det alltså klart: I höst byggs två nya banor, precis intill Akalla by.

– Tack vare Fokus Järva har alla stadens förvaltnin­gar ett nära samarbete kring frågor som rör Järva, det är därför vi har kunnat ta beslut om att uppföra de här boulebanor­na så snabbt, säger nämndens ordförande Rashid Mohammed (V).

Någon exakt tidplan finns inte, men att banan ska stå färdiga innan årets slut är garanterat.

– Jag hoppas att många får glädje av boulebanor­na, både inbitna boulespela­re och nyfikna nybörjare, säger Rashid Mohammed.

Möjlighete­n att lämna medborgarf­örslag är en jättevikti­g demokratiå­tgärd.

Uppmuntrar fler

Vem som helst kan skicka in ett medborgarf­örslag till stadsdelen, om hur man vill förändra eller förbättra saker i sitt område som ligger inom stadsdelen­s ansvarsomr­åde. Det kan handla om upprustnin­g eller skötsel av parkmiljö, om förskola, socialtjän­sten, demokratif­rågor eller omsorg för äldre eller personer med funktionsn­edsättning.

Rashid Mohammed ser gärna att fler engagerar sig i området.

– Vi uppmanar alla som har en idé om hur vi kan göra Järva bättre att lämna medborgarf­örslag. Det är en jättevikti­g demokratiå­tgärd, och ju fler som använder sig av den desto bättre, säger han.

Allas önskemål går dock inte att uppfylla.

– Vi har ju till exempel inte en obegränsad budget eller obegränsat med personal. Och ibland kan vi få förslag som inte går att genomföra rent praktiskt, på grund av lagar och regler. Men vi tar alltid väldigt seriöst på förslagen som kommer in, och vår målsättnin­g är att uppfylla så många som vi kan, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Tack vare ett medborgarf­örslag får Akalla by nya boulebanor till hösten.
Rashid Mohammed (V), Järva stadsdelsn­ämnds ordförande.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: MIKAEL ANDERSSON Tack vare ett medborgarf­örslag får Akalla by nya boulebanor till hösten. Rashid Mohammed (V), Järva stadsdelsn­ämnds ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden