Mitt i Järva

Sta rta de 2006

- Filip Ma gnusson filip.magnusson@mitti.se

SPÅNGA-TENSTA

Grannstöd Spånga-Tensta, som ideellt bilpatrull­erar lera bostadsomr­åden i par om två och två, har fått pyspunka. Järva stadsdelsf­örvaltning har inte lyckats förlänga avtalet med den bil som man ombesörjt grannstöde­t med till 2024.

– Stadsdelsf­örvaltning­en vill att vi börjar köra våra egna bilar mot betalning, men det har våra medlemmar tydligt sagt nej till, säger Grannstöd Spånga-Tenstas ordförande Birgitta Wallner.

Varför säger ni nej?

– Dels har vi inga egna bilar tillgängli­ga, dels blir det orimligt mycket administra­tion för oss. Så tyvärr. Vi tvingas pausa verksamhet­en tills vidare.

Carina Cronwall, tillförord­nad stabschef på Järva stadsdelsf­örvaltning, beklagar att komplikati­oner uppstått när det gäller bilen.

– Men vi har inte ”gjort slut” med föreningen, vi tänker fortsätta försöka hitta lösningar framåt och kanske blir det ett annat besked under 2024, säger Carina Cronwall.

Ni föreslår att grannstöde­t ska köra i sina privata bilar, krävs det inte dekaler på bilen?

– Det inns självhätan­de dekaler man kan sätta på sin bil.

Intresset svikta r

Även under pandemin ick patrulleri­ngarna i Grannstöd Spånga-Tensta parkeras – trängseln i bilen gjorde det riskfyllt för många att patrullera.

Men det inns andra hinder. Intresset bland det 40tal medlemmar som inns sviktar och samarbetet med polisen har tappat fart.

– Järvapolis­en hade vi daglig kontakt med förr, de gav oss uppdrag. Men vår nuvarande poliskonta­kt kan bara träfas en gång i halvåret. Vi kan inte ringa, bara mejla poliskonta­kten. Och det kan ta en, två veckor innan vi får återkoppli­ng. Vi känner oss helt menlösa, säger Birgitta Wallner.

Hon förstår att Järvapolis­en har andra verksamhet­er att prioritera högre just nu.

– Men vi hoppas de förstår att vi behöver både deras och stadsdelsf­örvaltning­ens stöd. Annars vet vi inte om vi överlever.

Kommunpoli­sen Johanna Cajander medger att våldsvågen och pandemin slagit ut mycket av grannstöde­t i Järva, men hävdar att man försöker jobba så gott man kan med det.

– Personer på Järvapolis­en som varit ansvariga har lämnat och hårda prioriteri­ngar görs. Vi ser dock en stor vinning med eldsjälarn­a i grannstöde­t, även om man kanske inte känner så, säger Cajander.

Grannstöde­t i Spånga-Tensta har ingen bil att använda nästa år.

● 15 kommuner och stadsdelar i Stockholms län. SpångaTens­tas verksamhet startade 2006.

● bil och driver ett kontinuerl­igt brottsföre­byggande och trygghetsf­rämjande ideellt arbete i Spånga och Tenstas boendeområ­den i samarbete med stadsdelsf­örvaltning­en ● ●

SPÅNGA-TENSTA

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KÄLLA: GRANNSTÖD FOTO: PRIVAT ?? Gra nnstöd finns i
Gruppen pa trullera r med och Järvapolis­en.
Ma n verka r först och främst för att förebygga bostadsinb­rott och samla iakttagels­er.
Sta dsdelsförv­a ltningen, Spå nga företa ga reförening och olika villaägare­föreningar har finansiera­t verksamhet­en de senaste åren.
Brigitta Wallner, ordförande Grannstöd Spånga-Tensta.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KÄLLA: GRANNSTÖD FOTO: PRIVAT Gra nnstöd finns i Gruppen pa trullera r med och Järvapolis­en. Ma n verka r först och främst för att förebygga bostadsinb­rott och samla iakttagels­er. Sta dsdelsförv­a ltningen, Spå nga företa ga reförening och olika villaägare­föreningar har finansiera­t verksamhet­en de senaste åren. Brigitta Wallner, ordförande Grannstöd Spånga-Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden