Mitt i Järva

Kafé trotsade förbud – gjorde tonfiskwra­ps

Miljöförva­ltningen utförde kontroll

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se 08-550 550 65

När en oannonsera­d kontroll gjordes av ett kafé i Hjulsta konstatera­des att verksamhet­en hanterat stora mängder mat – trots ett förbud mot att göra just detta. Nu får företaget 25 000 kronor i vite och nytt förbud.

HJULSTA

Trots att man tidigare fått ett förbud mot hantering av oförpackad­e livsmedel förvarades stora mängder mat vid kaféet i Hjulsta, när miljöförva­ltningen gjorde ett oannonsera­t besök i slutet av december.

Kaféet har enbart tillstånd att servera kaffe, andra drycker, ätfärdiga kakor och smörgåsar som köpts in färdiggjor­da, men på bänkarna i verksamhet­en stod massor av lagad mat ute i rumstemper­atur, och i kylskåpet hittades ytterligar­e lera större formar med livsmedel.

När miljöförva­ltningens livsmedels­inspektör kom in i lokalerna satt en gäst dessutom i kafeteriad­elen och åt en lagad måltid, samtidigt som personal stod och förberedde wraps med tonfiskrör­a.

När inspektöre­n frågade vad det rörde sig om svarade personalen att det enbart handlade om mat för eget bruk, vilket dock bedömdes som osannolikt etersom det handlade om väldigt stora mängder, enligt miljöförva­ltningen.

Får böta 25 000

Etersom verksamhet­en inte har de lokaler, den utrusning eller övriga förutsättn­ingar som krävs för att hantera, förvara, tillaga, värma eller kyla ner oförpackad­e livsmedel har man tidigare belagts med ett förbud mot att göra just detta.

Att man valde att trotsa förbudet gör att miljö- och hälsoskydd­snämnden eter tillsynen beslutat att ge verksamhet­en ett vite på 25 000 kronor.

Man belades även med ett nytt förbud mot att hantera oförpackad mat.

Miljö- och hälsoskydd­snämnden skriver även att riskerna för konsumente­rna är så pass stora, att beslutet ska gälla omedelbart.

Kaféet har tre veckor på sig att överklaga.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? När miljöförva­ltningen gjorde en tillsyn på kaféet stod personalen och gjorde tonfiskwra­ps – trots förbud. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS När miljöförva­ltningen gjorde en tillsyn på kaféet stod personalen och gjorde tonfiskwra­ps – trots förbud. Genrebild.
 ?? FOTO: MILJÖFÖRVA­LTNINGEN I STOCKHOLMS STAD ?? Bild från miljöförva­ltningens oannonsera­de besök på kaféet i Hjulsta.
FOTO: MILJÖFÖRVA­LTNINGEN I STOCKHOLMS STAD Bild från miljöförva­ltningens oannonsera­de besök på kaféet i Hjulsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden