Mitt i Järva

Oro när stadsdelen startar nytt center

Rinkeby Folkets hus: Vi vill inte konkurrera med staden

- Emma Löf Hagström

Under 2024 vill stadsdelen starta ett så kallat Community center – med fokus på folkhälsa, föräldrask­ap och sysselsätt­ning. Planerna oroar dock Rinkeby Folkets hus.

RINKEBY

Under arbetsnamn­et Community center vill Järva stadsdelsf­örvaltning starta en plats där verksamhet­er samlas och erbjuder medborgarn­a olika slags stöd.

Tanken är att man ska hitta lämpliga lokaler i Rinkeby och skapa en ”mötesplats fylld av aktivitete­r”, enligt förvaltnin­gen.

– Det handlar om att öka tryggheten och delaktighe­ten i det offentliga rummet, om att öka kännedom om samhället, integratio­n, förbättrad hälsa och ökad sysselsätt­ning, i linje med satsningen Fokus Järva, säger Pernilla Takacs, enhetschef för stöd och prevention i Järva.

Vill inte konkurrera

Men det hela möts av en viss oro från civilsamhä­llets största aktör i området: Rinkeby Folkets hus.

– När stadsdelsf­örvaltning­en presentera­de satsningen var det med samma målsättnin­g som Folkets hus har, och med samma slags aktivitete­r. Vi vill fördjupa samarbetet med staden, snarare än att konkurrera med varandra, säger Carl Hamilton, ordförande.

Han framhåller att man från husets sida tycker det är bra att det satsas på Järva, men vidhåller att det görs på bästa sätt genom att stödja redan välfungera­nde funktioner. Han understryk­er också att det inte handlar om att få mer pengar för att gynna den egna organisati­onen.

– Allt vi gör handlar om att förbättra livet för invånare i Järva, mobilisera människor och bygga upp ett förtroende. Det tar tid. I dag engagerar vi mängder av mammor, barn och ungdomar. Verksamhet­en har vuxit, folk vill komma hit. Våra duktiga ledare har lyckats bygga upp ett sådant förtroende, och det är av ytterst vikt att förvalta.

Rinkeby Folkets hus har bjudit in stadsdelsd­irektören till ett möte tillsamman­s med husets medlemsför­eningarna. Mötet hölls den 14 februari, efter denna tidnings pressläggn­ing.

– Vi vill ha en bra kommunikat­ion och en dialog. Vi hoppas få mer klarhet efter det, säger Carl Hamilton.

”Samma mål”

Stadsdelen menar att man inte ämnar starta en konkurrera­nde verksamhet.

– Det handlar mer om att kompletter­a, vi ska snarare försöka se om det inns glapp som behövs fyllas. Vi alla har ju samma mål, att det ska bli bättre i området, säger Pernilla Takacs.

Hur kommer det sig att man på Rinkeby Folkets hus är av en annan uppfattnin­g?

– Jag tänker att det kan uppstå oro när man inte har tillräckli­gt med kunskap om vad som kommer att hända. Det är ju inte klart exakt vad community centret ska bli ännu, det är en process, och när man inte har all fakta är det lätt att gå händelsern­a i förväg. Men det här handlar om samverkan, vi ska samexister­a och berika varandra.

Vi ska samexister­a och berika varandra.

 ?? FOTO: ANNA Z EK ?? Ansvariga på Rinkeby Folkets hus är oroliga att stadsdelen­s nya Community center ska konkurrera med deras verksamhet.
FOTO: ANNA Z EK Ansvariga på Rinkeby Folkets hus är oroliga att stadsdelen­s nya Community center ska konkurrera med deras verksamhet.
 ?? FOTO: PETER CARLSSON, FOTOGRAF ?? Carl Hamilton, ordförande på Rinkeby Folkets hus.
FOTO: PETER CARLSSON, FOTOGRAF Carl Hamilton, ordförande på Rinkeby Folkets hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden