Mitt i Järva

Storsatsni­ng på kollo för barn i Järva

Går att prova på kostnadsfr­itt

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

Det finns något för de flesta.

När ansökan till årets sommarkoll­on öppnades för stadens barn och unga meddelades att 900 av platserna vigs åt barn i Järva. Nu ska stadsdelen locka så många som möjligt.

JÄRVA

Det kan vara svårt att föreställa sig – men snart är det faktiskt sommar igen, vilket innebär att det är dags att anmäla sig till de olika kollon som arrangeras under sommarlove­t.

I veckan skickade staden ut sin kollokatal­og till familjer med barn och unga i årskurs 1–9, som nu har fram till den 13 mars på sig att ansöka om en plats. I fjol åkte rekordmång­a barn i staden på kollo, 6551 stycken för att vara exakt, vilket var en ökning med 387 deltagare jämfört med året innan.

I år kommer man erbjuda plats till ännu ler, drygt 6 700 barn, berättar förskole-, barn- och fritidsbor­garråd Alexandra Mattsson (V).

– Det är ekonomiskt svåra tider, alla har inte en sommarstug­a eller råd att åka på semester. Därför känns det extra viktigt att kunna ge så många barn som möjligt chans att få åka i väg och få ha roliga veckor med meningsful­la aktivitete­r, säger hon.

900 från Järva

Staden har i år nya riktlinjer för hur kolloplats­erna ska fördelas med ett extra fokus på barn från socioekono­miskt svagare områden, etersom de historiskt sett varit underrepre­senterade i verksamhet­erna.

Barn som inte varit på kollo förut prioritera­s, liksom barn med medicinska eller sociala problem.

Hela 900 platser vigs åt barn som är folkbokför­da i Järva.

Hur ska man göra för att öka anmälnings­talen från området?

– Det görs en hel del insatser för att få ut ordet om vad kollo egentligen är. Stadsdelen ska ha lera informatio­nsträffar för att sprida ordet. Man samarbetar också med civilsamhä­llet så att föreningar ska kunna informera om det. Även socialtjän­sten arbetar uppsökande mot barn som förekommit hos dem, säger Alexandra Mattsson.

Föräldrar har även chans att gå på kostnadsfr­ia prova på-kollon, där man i sällskap med sina barn får åka i väg och testa på kollolivet över dagen. Barn kan även åka på sådana över en natt själva.

– Målet är att så många barn som möjligt från ytterstade­n ska ansöka och komma i väg. Det är klassiska kollon eller kollon med inriktning­ar som segling, djur, ilm, äventyr och annat. Det inns något för de lesta tror jag, säger Alexandra Mattson.

 ?? FOTO: LISELOTTE VAN DER MEIJS ?? I år vigs 900 av Stockholms stads kolloplats­er till barn från Järvaområd­et.
Alexandra Mattsson (V), förskole-, barnoch fritidsbor­garråd i Stockholms stad.
FOTO: LISELOTTE VAN DER MEIJS I år vigs 900 av Stockholms stads kolloplats­er till barn från Järvaområd­et. Alexandra Mattsson (V), förskole-, barnoch fritidsbor­garråd i Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden