Mitt i Järva

Polisens nya kartläggni­ng: Två öppna drogscener har försvunnit i Järva

Ökad synlighet och mer fotpatrull­ering några av insatserna som gett resultat

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

Vi lägger ett stort fokus på Tensta i dag, och det hoppas jag att Tenstaborn­a märker.

Två öppna drogscener i Järva har försvunnit från polisens lista under 2023 – enligt en ny kartläggni­ng. Men problemati­ken är inte borta.

Förra året rapportera­de Mitt i Järva om polisens kartläggni­ng över så kallade öppna drogscener – geograiskt bestående platser där bruk och försäljnin­g av narkotika sker öppet och skapar otrygghet för omgivninge­n.

Då fanns sex platser i Järva på listan: Dragörgrän­d i Ärvinge, Kista busstorg, Hällbyback­en i närheten av Rinkebysko­lan, Tensta centrum, Nordkapsga­tan i Husby och

Sibeliusgå­ngen/Borgågatan i Akalla/Husby.

När polisen nu släpper en ny kartläggni­ng över hur drogscener­na förändrade­s under 2023 inns varken Dragörgrän­d eller Nordkapsga­tan kvar.

– Vi har dels ett arbete mot narkotika generellt i området, men det handlar också om hur vi lagt våra resurser. Tillsamman­s med andra aktörer, som staden och civilsamhä­llet, har vi jobbat med de här områdena vilket givit resultat, säger Aron Meszaros, kommunpoli­s i Järva.

Polisen har bland annat ökat sin synlighet generellt och fotpatrull­erat mer på platserna.

– Vi har även hat andra typer av riktade narkotikaa­rbeten, men jag vill inte gå in på exakta metoder, säger Aron Meszaros.

Omfördelni­ngseffekt

Att en plats klassifice­ring som öppen drogscen har försvunnit betyder dock inte automatisk­t att problemati­ken är borta, enligt Aron Meszaros.

Det kan snarare ha skett vissa omfördelni­ngsefekter.

– Säljer man narkotika eller har något slags missbruk går man nog framför allt till en annan plats i närheten i stället. Att en öppen drogscen försvinner betyder inte att droghandel inte förkommer i närområdet. Det handlar om den speciika platsen och att det inte längre är påtagligt för allmänhete­n att det handlas med droger där, säger han.

Problemati­ken är generellt fortfarand­e stor.

– Det är fortfarand­e ett omfattande problem. Sedan hoppas jag att vi över tid kan trycka bort de öppna drogscener­na helt och hållet, så att allmänhete­n drabbas så lite som möjligt.

Fokus Tensta

När Mitt i rapportera­de om frågan i jol beskrev polisen Tensta centrum som den plats som skulle vara värst drabbad av den öppna droghandel­n i Järva. Ett riktat arbete skulle påbörjas under 2024 – något som nu kommit i gång.

– Vi lägger ett stort fokus på Tensta i dag, och det hoppas jag att Tenstaborn­a märker. Det är ett av våra mest prioritera­de områden. De synliga delarna är ökad närvaro av yttre personal och samverkan med olika aktörer på platsen. Sedan gör vi andra insatser också, som inte syns, säger Aron Meszaros.

Minskar generellt

De öppna drogscener­na minskar inte bara i Järva. Antalet har gått ner generellt i regionen.

Enligt den nya kartläggni­ngen inns nu 53 öppna drogscener i åtta av länets 26 kommuner, vilket innebär att tio öppna drogscener arbetades bort under förra året.

Resultatet visar också att drogscener­na totalt sett har blivit mindre till ytan, samt att inga nya drogscener har tillkommit på andra platser.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? Tensta centrum är en av de platser där Järvapolis­en har störst fokus i år.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM Tensta centrum är en av de platser där Järvapolis­en har störst fokus i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden