Mitt i Järva

Elva miljoner ska klimatanpa­ssa Järva

Ska skydda mot extremväde­r

- Emma Löf Hagström

Satsningar på stadsodlin­g, klimatanpa­ssning av Rinken, portabla toaletter i Akalla by och flera nya ängar – nu ska elva miljoner förbättra miljön i Järva.

Skyfall, översvämni­ngsrisker och extremhett­a – det är att vänta av vädret i framtiden i takt med klimatförä­ndringarna, enligt staden, som nu delar ut årets klimatpeng­ar till åtgärder som klimatanpa­ssar Stockholm.

Elva miljoner ska läggas på insatser Järva. Här har man bland annat identifier­at olika platser i Rinkeby som är särskilt utsatta för hög temperatur, vilket måste åtgärdas.

– Intuitivt tänker man kanske att det ska vara värst inne i stan, men det har visat sig att Järva och Rinkeby har ett stort behov. Vi har gjort en värmeanaly­s där några platser pekats ut att ligga i riskzonen, säger miljö- och klimatborg­arrådet Åsa Lindhagen (MP).

Bland annat ska lekparken Rinken klimatanpa­ssas för 2,5 miljoner kronor inom de närmsta månaderna.

– Det finns risk att det blir alldeles för varmt för dem som vistas där, många är barn. Vi kommer bland annat plantera nya träd som skyddar mot solen och göra växtbäddar vilket i längden också gör att träden mår bra, samtidigt som de minskar risken för översvämni­ng vid skyfall.

Vi kommer plantera nya träd som skyddar mot solen.

Stadsodlin­g i Järva

En miljon kronor kommer läggas på att utveckla stadsodlin­gen i Järva, både etablera nya men också utöka befintliga. Så många som möjligt ska kunna ha nära till en plats där stadsodlin­g erbjuds, berättar Åsa Lindhagen.

Stadsodlin­g ger både ett socialt värde där människor kan mötas vid det gemensamma intresset, men gynnar också den biologiska mångfalden, menar hon.

– Och i Järva, där upplevda tryggheten är sämre än på andra platser, är det kanske extra viktigt att sammanföra människor vid något positivt som odling. Det skapar ett mervärde.

Nya ängar

Det kommer även läggas 2,2 miljoner på att skapa ängar i Järva.

Vad menas med det?

– Det är befintliga gräsytor i området där det i stället ska anläggas ängsmark; planteras växter och blommor som gynnar den biologiska mångfalden. Det ger bin möjlighet att pollinera, bland annat. Ota är de här gräsytorna platser som används för rekreation, och på det här sättet kan de bättre delas av alla som lever här – både människor och insekter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? Det ska satsas extra mycket på stadsodlin­g i Järva – både för biologiska mångfalden och för det sociala.
Åsa Lindhagen (MP).
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM Det ska satsas extra mycket på stadsodlin­g i Järva – både för biologiska mångfalden och för det sociala. Åsa Lindhagen (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden