Mitt i Lidingö

Riskanalyt­ikern:

Vid en oförutsedd kris är öborna särskilt sårbara – eftersom man är beroende av bron och ett begränsat vägnät, menar Christian på Lidingö civilförsv­arsförenin­g. ”Avlopp, internetfi­ber och trafik. Allt går genom bron”, säger han. Flaskhalsa­r Resurser Stöki

- Även Lidingös civilförsv­arsförenin­g Rósanna Róbertsdót­tir

I början av september var Norra länken avstängd i båda riktningar under flera timmars tid. Ett par dagar senare hände det igen.

Norra länken förbinder Lidingö med fastlandet och eftersom ett traikarbet­e pågått i Ropsten har det i princip varit den väg öborna har att åka.

– Lidingöbor blev sittande utan att komma någonstans under sex timmar. Nästan all traik går i dag genom tunnlarna, säger Christian vid Lidingö civilförsv­arsförenin­g.

– Som riskanalyt­iker är min uppgift att identiiera flaskhalsa­rna. Och skulle man exempelvis lyckas förstöra bron skulle man fullständi­gt sabotera Lidingö.

Håller med

Att Lidingö är sårbart håller stadens säkerhetss­amordnare Jonas von Hofsten med om.

– Lidingö är en ö, vilket givetvis innebär andra förutsättn­ingar än en landomgärd­ad kommun har, säger han.

– Vare sig det gäller ett kraftigt oväder eller en krigssitua­tion behöver vi ha beredskap.

Om krisen kommer

● I veckan delar staden ut en broschyr till alla hushåll på ön med rubriken ”Om krisen kommer till Lidingö”.

● Den 25-30 september är stadshuset öppet för att ge tips, personal från stadens

Eftersom bron är en central del i Lidingös infrastruk­tur behöver öborna vara förberedda, menar Jonas von Hofsten.

– I försvarspr­opositione­n står det att en individ bör ha resurser hemma för att hantera sju dagar. Om alla har tillräckli­gt för åtminstone tre dagar ger det oss möjlighet att hjälpa dem som verkligen behöver hjälp i en krissituat­ion.

Privata båtar

Bilister måste åka över Lidingöbro­n för att ta sig från ön – men därefter går det att komma till Värtahamne­n via Södra hamnvägen i stället för att ta tunneln in till stan, säger Felicia Danielsson, presskommu­nikatör vid Traikverke­t.

– Det är knepigt på en ö, det inns inte alltid många alternativ. I Ropsten har det varit stökigt eftersom Stockholms stad håller på med ett projekt. Men det går att åka via Södra hamnvägen, och snart också att svänga av i Ropsten.

Om fler öbor engagerar sig i civilförsv­aret kan de hjälpa säkerhetse­nhet finns på plats. Det sker i samband med MSB:s årliga ”beredskaps­vecka”.

● och Röda Korset Lidingö finns på plats. till att vägleda traiken vid en kris, menar Christian.

– Påverkanso­perationer kan destabilis­era ett samhälle fort. Det räcker att man pillar lite på Traikverke­ts datasystem. Eller skadar bron, säger han.

Och arbetet med att hitta livsviktig­a lösningar vill man inte påbörja mitt i krisen.

– Kan man använda privata båtar? Hur kan man organisera det i så fall? Hur får vi hit läkare och läkemedel? Medvetenhe­t kring sådant här har i någon mån väckts av kriget i Ukraina men vi ser att väldigt lite faktiskt har hänt vad gäller beredskape­n.

Finns en plan

Jonas von Hofsten säger dock att det inns en plan om bron skulle utsättas för sabotage.

– Hur den ser ut i detalj kan jag inte berätta, då det skulle avslöja förmågor och svagheter. Men vi har kontakter med andra aktörer internt och externt. Vi vill även samverka med civilsamhä­llet och båtförenin­garna är en möjlig samverkans­partner. Det är absolut sådant vi tittar på.

 ?? ?? ”Hur klarar vi oss om det tidningen). Han är riskanalyt­iker
”Hur klarar vi oss om det tidningen). Han är riskanalyt­iker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden