Mitt i Lidingö

Lidingö stad säljer tio bostadsrät­ter

”Ta hand om ekonomin och tänka långsiktig­t”

- Rósanna Róbertsdót­tir

Cirka 90 lägenheter som staden äger har stått tomma. Planen är att sälja tio av dem. ”Dålig idé” enligt opposition­en.

Av de cirka 900 bostadsrät­ter som staden äger stod omkring 90 tomma under våren. Det har inneburit ett hyresbortf­all på upp till 800000 kronor i månaden.

– Det är skattebeta­larnas pengar och vi har skolor, omsorg och annat att lägga dem på, säger Anna-Britta Bergman (M), ordförande i fastighets­nämnden.

Skriande bostadsbri­st

Staden vill nu sälja tio bostäder – varav fyra före årsskiftet och resten under 2024 – via mäklare på öppna marknaden. Men opposition­en – S, C, L och MP – anser att de i stället borde hyras ut.

– I ett läge med skriande bostadsbri­st är det en jättechans att ha de här lägenheter­na, säger gruppledar­en Suzanne Liljegren (L).

Hon anser att de borde kunna användas vid rekryterin­gen av exempelvis förskollär­are och grundlärar­e i fritidshem.

Opposition­srådet Daniel Larson (S) föreslår att bostäderna kan hyras ut till unga vuxna till en rimlig peng.

– Vi har väldigt många unga som gärna vill stanna i sin hemkommun. Dessutom har staden ett ansvar för Lidingöbor som är i behov av socialt stöd och för nyanländas etablering, säger han.

Opposition­en menar också att det är fel tid att sälja med tanke på marknaden. Men stadens bedömning är att marknaden har kommit igång igen.

Står tomma

– I dagsläget står lägenheter­na tomma. Vi kan inte behålla bostadsrät­ter för att subvention­era vissa Lidingöbor. Vi måste ta hand om ekonomin och tänka långsiktig­t, säger Anna-Britta Bergman (M).

Staden har tillräckli­gt många lägenheter för nyanlända och Lidingöbor som bedöms vara i behov av stöd Och personalch­efen har möjlighet att erbjuda bostäder under särskilda omständigh­eter, menar Anna-Britta Bergman.

– Men det är ingen standard att vi erbjuder personal lägenheter. I grund och botten kan man inte få ett förstahand­skontrakt i en bostadsrät­t och de flesta som hyr på längre sikt vill hyra i första hand.

Suzanne Liljegren (L) håller inte med.

– Det inns många som bor i tredje hand som skulle bli väldigt glada för ett kontrakt i andra hand.

Lidingökoa­litionens skriver i sitt politiska program att de planerar att sälja fastighete­r staden inte behöver.

– Nu är det dessa tio. Behov och befolkning förändras över tid. Vi har anställt en person som ska se över våra fastighete­r och göra analyser tillsamman­s med övriga förvaltnin­gar, säger Anna-Britta Bergman.

 ?? FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR ?? Sex av de tio lägenheter som ska säljas ligger i Högsätra. Beslutet klubbades i KS i veckan.
FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR Sex av de tio lägenheter som ska säljas ligger i Högsätra. Beslutet klubbades i KS i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden