Mitt i Lidingö

Seniorerna­s trendsport nummer ett har nått Lidingö

Allt fler går igång på gåfotboll – flyttar in i Friskis lokaler över vintern

- Rósanna Róbertsdót­tir

efter en skada. Men i sommar insåg hon att hon kunde starta ett schysst lag. Ett lag utan höga bollar – ett lag på Lidingö, som skulle vara lekfullt.

– Jag har cyklat till Skanstull och spelat gåfotboll innan men insåg att jag skulle kunna starta något här. På söder fanns också många gamla fotbollssp­elare, gubbar som spelade på blodigt allvar...

Eva Bäckman skrev några rader om sin vision i en lokal Friskis och Svettis-grupp. JanErik Larsson nappade: ”Vi kör!” sa han. Så var de igång.

Gemenskap

– Många blir ensamma när de kommer upp i åldrarna. Man kanske har haft en partner som gått bort. Så det här kan ha en jäkla betydelse, säger han.

Kafferaste­n efter spelet verkar vara hjärtat i upplevelse­n för flera av spelarna. Det är Lidingö IFK som bjuder på det – liksom på plan, bollar och koner.

– Vi sätter på en panna kaffe och bara snackar. Fikat är lite som det häng vi hade i omklädning­srummen när jag växte upp. Det känns viktigt, säger Andy Danewid.

Han är barn-, ungdomoch numera också gåfotbolls­ansvarig. Han ansvarar sedan tidigare för cirka 3200 spelare i 175 lag. När Eva kontaktade honom om gåfotboll sa han ändå genast ja.

– Att göra detta ligger nära hjärtat. Här har vi ju folk som vill spela fotboll.

Fler och fler

– Fler och fler varje vecka. Fortsätter utveckling­en så här har vi fler gåfotbolls­spelare än barn snart.

När det blir kallt flyttar gåfotbolle­n in i Friskis och Svettis lokaler på Stockholms­vägen.

– Vi har ett begynnande samarbete med Friskis och min intention är att Friskis och Lidingö IFK ska bli kära. Vi har inte kommit till äktenskap ännu, men till trolovning, säger Eva Bäckman.

– Det inns ett gemensamt intresse och det är väldigt roligt att Friskis ställer upp så att det här kan leva vidare under vintern, säger Andy Danewid.

I gåfotboll inns bara tre regler: inte springa, inte tacklas och inga höga bollar.

– Det svåraste här är inte att jag saknar bollkänsla utan att gå efter bollen och inte springa, säger spelaren Lena Holvid.

Anita Dorazio upplever att hennes reflexer inte är desamma efter covid.

Men det går bra att spela ändå?

– Spela och spela. Du rulllar bollen fram och så rullar den vidare! Man får ju inte springa, man måste ju gå.

Att delta är gratis för medlemmar i Lidingö IFK, vilket kostar 100 kronor om året.

Att låta bli att kuta efter en rask boll kan vara svårt. Trots det blir spelarna fler varje vecka – den trendiga seniorspor­ten har kommit till Lidingö.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Det är första gången Göran Nerby deltar i gåfotboll på Lidingöval­len. Men full fart framåt är det ändå.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Det är första gången Göran Nerby deltar i gåfotboll på Lidingöval­len. Men full fart framåt är det ändå.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Fv: Anita Dorazio, Eva Bäckman, Mona Dahlstedt, Petter Wulff, Maria Elena Wulff, Göran Nerby, Jan-Erik Larsson, Ulf Sjöberg, Lena Holvid och Inger Holvid.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Fv: Anita Dorazio, Eva Bäckman, Mona Dahlstedt, Petter Wulff, Maria Elena Wulff, Göran Nerby, Jan-Erik Larsson, Ulf Sjöberg, Lena Holvid och Inger Holvid.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Eva Bäckman och Jan-Erik Larsson är initiativt­agarna bakom gåfotbolle­n på Lidingö. ”Vilken passning”, ropar JanErik. ”Vilket spel!”
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Eva Bäckman och Jan-Erik Larsson är initiativt­agarna bakom gåfotbolle­n på Lidingö. ”Vilken passning”, ropar JanErik. ”Vilket spel!”
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”Här är det rent spel, vi hejar på varandra hela tiden”, säger Eva Bäckman. Till vänster Andy Danewid på Lidingö IFK.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”Här är det rent spel, vi hejar på varandra hela tiden”, säger Eva Bäckman. Till vänster Andy Danewid på Lidingö IFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden