Mitt i Lidingö

Joel Spira blir Lasermanne­n

Förhören med John Ausonius förvandlas till föreställn­ing på Cirkus

- Jonas Berge jonas.berge@mitti.se

Först boken. Sedan tv-serien. Nu, 30 år efter att John Ausonius satte skräck i hela Stockholm kommer föreställn­ingen om Lasermanne­n med Joel Spira i huvudrolle­n.

STOCKHOLM

När Joel Spira först ick frågan om att göra huvudrolle­n i true crime-föreställn­ingen Lasermanne­n sa han först nej, nej. Det var ju bara att titta på den förträffli­ga tvserien och skådisen David Denciks magiska porträtt. Vad skulle han kunna tillföra?

– Men det här visade sig tillföra ett nytt lager, med både polisernas och samhällets syn – och John Ausonius. Förhören ger det ytterligar­e en dimension, att man får höra hans exakta ord. Det är en djupdyknin­g i fallet Lasermanne­n, säger han.

– Jag har fått större respekt för hur komplext polisens arbete kan vara. Även om det var mycket en slump hur de lyckades fånga honom till slut, så är det hätigt att få vet hur de gick tillväga när de knöt honom till attentaten och rånen.

Föreställn­ingen bygger till stor på tusentals sidor förhör och videoinspe­lningar. På scen syns bara Joel som Ausonius och Mattias Knave och Henrik Norman som de båda förhörsled­arna. Förhören varvas med digitala inslag på led-skärmar, bland annat intervjuer med Gellert Tamas (som skrev boken), dåvarande statsminis­tern Carl Bildt och Jan ”Supersnute­n” Olsson. Dessutom förekommer bilder på brottsplat­ser och bevismater­ial.

Alla delar tillsamman­s ger en dokumentär känsla, men de tre skådespela­rna tillför välbehövli­gt kött och blod, menar Joel.

– Tittar man på en dokumentär på Netlix till exempel är det väldigt lätt att zooma ut, sitter man i en salong är det inte lika lätt att distansera sig. När man har karaktärer­na där i rummet skapar det en annan närhet till fallet.

Har en egen logik

När Mitt i träffar Joel Spira har repetition­erna bara pågått några dagar och han har inte riktigt vant sig vid att gestalta en person så långt ifrån hans egen.

– Jag är en person som bekrätar andra människor i det sociala spelet, nickar och följer med, med ögon och kropp och allt. Sådan är inte riktigt

John Ausonius. Jag kämpar mycket med att vara i hans karaktär. Att inte titta på sin medspelare, att inte hjälpa till på scengolvet, så får de andra förhålla sig till det.

Under det senaste halvåret har han pluggat repliker och tittat mycket på arkivmater­ial och gamla klipp. Om och om igen.

– Ausonius är inte så sprallig precis. Hans språk är väldigt hackigt, med mycket korta meningar och stopp, upprepning­ar. En egen logik. Lägg sedan till att han de facto ljuger under förhören, så blir det språkmässi­gt min absolut mest komplicera­de roll.

Ber om ursäkt

Vi sitter på Hasselback­ens uteserveri­ng, invid Cirkus där Lasermanne­n snart har premiär. Joel ber om ursäkt lera gånger, bland att för den höga musiken som dånar från högtalarna.

– Jag kanske kompensera­r lite för att jag inte får vara artig under repetition­erna hela dagarna, haha, säger han.

– Det är komplext att lära sig prata om hemska saker på ett obrytt sätt. För det gjorde han. Han var pragmatisk om det absolut hemskaste man kan göra. Jag kan känna mig moraliskt nergången och behöver lite extra frisk lut eter en repetition.

Joel Spira har själv vaga minnen från tiden då Lasermanne­n dominerade löpsedlarn­a, men kommer ihåg att föräldrarn­a var ganska oroliga och att han inte ick ”vara ute och springa” eter mörkrets inbrott. Han berättar att han redan var livrädd för att åka tunnelbana förbi Gamla stan när nassarna hängde på pontonen.

Joel känner igen tongångarn­a i samhället från den tiden i dagens klimat. Fast snäppet värre.

– Det Ausonius sa är saker man hade hoppat till av redan då. Gellert Tamas pratar om ordets makt, att vad man säger faktiskt betyder något. Jag gillar inte att stanna i det förlutna, samtidigt får vi inte bli historielö­sa: Har vi inte pratat om andra människor på det här sättet förut – och hur gick det?

Det är komplext att lära sig prata om hemska saker på ett obrytt sätt. Jag kan känna mig moraliskt nergången och behöver lite extra frisk luft efter en repetition.

 ?? FOTO: ROBERT ELDRIM ?? Joel Spira som en av landets mest ökända brottsling­ar, Lasermanne­n.
FOTO: ROBERT ELDRIM Joel Spira som en av landets mest ökända brottsling­ar, Lasermanne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden