Mitt i Lidingö

Stjärnans bostadsres­a från etta i Baggeby till drömhus i Rudboda

”Det är ren lyx att ha mataffär, lekplats, skola och förskola nära”

- Närheten till Ica, Rósanna Róbertsdót­tir

Johns fyra Lidingöfav­oriter

Rudbodabon John Lundvik vann Melodifest­ivalen 2019. Men hans kanske största triumf är att ha lyckats med att vara både trebarnspa­ppa och turnerande artist. – All heder åt glamour men ibland är en stickad tröja och flipflops bättre, säger han.

RUDBODA

John Lundviks liv på Lidingö startade med ett frö – och slog i blom som en botanisk trädgård. Det började med en etta i Baggeby.

– Jag spenderade varje sparad krona för att få det där första lånet. Det blev gråt och champagne. Jag skulle bli vuxen, säger han.

Han lämnade Öjaby i Växjö för den nya lägenheten. Sedan dess har han stannat på Lidingö.

– Jag blev förälskad och två blev sedan tre. Vi flyttade till en trea i Hersby och tre blev plötsligt fyra. Vuxenlivet knackade på.

John Lundviks drömmar ick också rötter. Han klättrade som låtskrivar­e och som artist. Och han stod inför en ny budgivning – på ett radhus i Rudboda. Bostadsomr­ådet kallar han ett familjepar­adis.

Gillar Kyrkviken

– Det är ren lyx att ha mataffär, lekplats, skola och förskola nära. Dessutom är Rudboda lite ”Barnen i Bullerbyn”. Barnen springer oannonsera­t mellan husen.

Det gjorde också John själv som liten. Och som smålänning mår han bra av småstadkän­slan på ön, säger han.

– Jag trivs i lummiga områden med mycket grönska.

Och jag tillbringa­r mycket tid vid min båt i Kyrkviken. Där inns bara havet och seglargubb­arna. Sedan tycker jag om att springa i Bosöns elljusspår. Det har blivit mitt andra hem.

För att komma till Lundviks studio går du genom husets glasdörrar, förbi en jacuzzi utomhus.

–Jag kan stå och plocka in tallrikar i diskmaskin­en eter frukost och få idéer. Då sätter jag på mig sandalerna och går ut i studion.

– Jag och min sambo brukar ha verbal dragkamp om vad som ska göras här i huset. Det kan gälla allt från bestick eller möbler till vad det ska bli för mat. Men kring studion ick jag fullt medhåll.

– Nu har jag fått ihop det omöjliga: Familjefar och turnerande artist.

”Älskling, jag vill ha en studio hemma”, sa han. ”Bra”, sa hon.

Lika snabbt svarade John själv när han fick frågan om han ville göra rösten till Simba i Disneys Lejonkunge­n. Och när Hollywood orchestra undrade om han ville sjunga på Avicii arena i samband med Disneys 100-årsirande den 19 oktober.

Glammiga scener

– De handplocka­r artister i olika länder – och jag ick uppgiten att vara sångaren i en konsert med extra allt. Storband, dans och allt vad Disney står för. Det är ett stort ansvar, stora låtar och en orkester som åker världen runt – och som förmodlige­n kommer att jämföra alla artister de möter. Då vill man gärna vara :”You know John in Sweden”.

Men för den som blivit van vid glammiga scener kan det mumsigaste vara att få stanna hemmavid.

– När man kommit en bit i karriären får man lyxen att kunna tacka nej. Den här vintern gör jag ingen vinterturn­é. Det ska bli så mysigt att vara hemma och julpyssla lite för första gången på åratal. Att inte stå nypudrad och välpolerad i varje stad i Sverige.

 ?? FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR ?? ● Båten i Kyrkviken.
● Elljusspår­et på Bosön.
● Glassen – och pizzan på 450 gradi – i Dalénum.
● skola och förskola i Rudboda
”Musiken är min prioritet just nu, jag kanske vill gå ut och äta med någon, lämna studion några timmar, men jag ska snart upp på scen med musikalart­ister på världsnivå.”
Sångfågeln han fick för vinsten i Mello och glasskon för Let’s Dance.
”Det här är för mig ett drömhus – långt ifrån vad jag trodde skulle bli möjligt när jag var yngre.”
FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR FOTO: RÓSANNA RÓBERTSDÓT­TIR ● Båten i Kyrkviken. ● Elljusspår­et på Bosön. ● Glassen – och pizzan på 450 gradi – i Dalénum. ● skola och förskola i Rudboda ”Musiken är min prioritet just nu, jag kanske vill gå ut och äta med någon, lämna studion några timmar, men jag ska snart upp på scen med musikalart­ister på världsnivå.” Sångfågeln han fick för vinsten i Mello och glasskon för Let’s Dance. ”Det här är för mig ett drömhus – långt ifrån vad jag trodde skulle bli möjligt när jag var yngre.”
 ?? FOTO: AXEL MAZETTI ?? ”Otroligt kul att få sjunga på Disneys jubileum. Samtidigt är det ett ansvar”, säger John Lundvik.
FOTO: AXEL MAZETTI ”Otroligt kul att få sjunga på Disneys jubileum. Samtidigt är det ett ansvar”, säger John Lundvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden