Mitt i Lidingö

Fullt fokus på våld i nära relationer

”Vi gör återbesök i hemmen”

- Olle Anrell KÄLLA: POLISEN

Nu pågår en specialins­ats mot våld i relationer. Polisen söker upp målsägande från gamla utredninga­r – vilket har gett resultat.

Polisen i innerstan och på Lidingö har under en vecka lagt extra fokus på brott i nära relationer. De har även genomfört informatio­nskampanje­n ”Våga tipsa” där de har satt upp affischer och delat ut broschyrer.

– Allmänhete­n har börjat ringa mer och tipsa om att de hör kratiga dunsar eller skrik från en lägenhet, säger Robert Lundmark, tf kommunpoli­s i Norrmalms polisområd­e, där Lidingö ingår.

– 50 procent av insatsen bygger på att vi följer upp tips om att män eller kvinnor utför våld mot familjemed­lemmar.

En del av insatsen går ut på att leta upp gamla anmälninga­r där utredninge­n har lagts ner eller där åtalet inte ledde till en fällande dom, men där polisen fortfarand­e misstänker att det förekommer våld i relationen.

– Vi gör återbesök, vilket i flera fall har lett till att det har uppstått nya brottsmiss­tankar.

Får inte fortsätta

Polisen har även ett samarbete med socialtjän­sten för att till exempel ordna skyddat boende. Polisen kan också vidareföra misstänkta så att de får terapihjäl­p.

Frågan om polisens arbetssätt mot våld i nära relation har annars uppmärksam­mats stort under året etersom projektet IGOR (I gemensam organisati­on mot relationsv­åld) inte får fortsätta – ett beslut som lett till kritik från politiskt håll.

Under IGOR jobbade polis och socialtjän­st tillsamman­s, med bas i polishuset på Södermalm. Projektet ledde till att fler ärenden som rör våld mot kvinnor på Södermalm kunde lämnas över till åklagare.

Under 2022 fick 106 våldsutsat­ta kvinnor på Södermalm öppenvårds­behandling – fler än vad man tillsamman­s fångat upp i övriga stan under samma tid.

Väldigt effektiva

Robert Lundmark tycker att projektgru­ppen gjorde ett jättebra arbete och menar att fler ärenden kan hanteras när det finns en grupp som jobbar hundra procent med frågan. Men han menar också att det finns en fördel med att fler poliser utanför projektgru­ppen får kunskapen och kan använda arbetssätt­et.

– De har varit väldigt effektiva. Men nu är tanken att deras arbetssätt ska läggas ut på övriga lokalpolis­områden och vi har implemente­rat det. Sedan har personal från IGOR varit med under den här insatsen ooch bidragit med sin kompetens.

50 procent av den här insatsen bygger på att vi följer upp tips.

Brott i nära relation på Lidingö:

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Robert Lundmark är tf kommunpoli­s.
● Totalt antal anmälninga­r (Bland brottstype­rna finns misshandel, ofredande och olaga hot):
2022:
2023: 170 154
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Robert Lundmark är tf kommunpoli­s. ● Totalt antal anmälninga­r (Bland brottstype­rna finns misshandel, ofredande och olaga hot): 2022: 2023: 170 154

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden