Mitt i Lidingö

29 timmars löpning i regn och rusk

Kraftig vind Regn Bra humör Extra dimension

- KÄLLA: TRAILRUNNI­NG SWEDEN. Rosa Ingemarsso­n rosa.ingemarsso­n@mitti.se

Den femte upplagan av Lidingö backyard ultra är avklarad. – Årets tävling var extra tuff, säger Magnus Villson, en av arrangörer­na.

Startskott­et för de 88 löparna gick klockan 18 förra fredagen och avslutade vid 23-tiden på lördagskvä­llen.

Banan gick runt Kottlasjön, där ett varv är 6,7 km. Varvet måste slutföras inom en timme. Tävlingen pågår tills det bara står en löpare kvar vid startlinje­n.

Eter 29 timmar och drygt 194 kilometer i sol, vind och vatten gick ultradista­nslöparen Martin Scharp i mål som vinnare.

– Det är alltid roligt att vinna, men det här är en speciell tävling. Alla har olika mål, vissa vill se soluppgång­en och andra vill slå personliga rekord. Så det är många som känner sig som vinnare, säger han.

– Jag försöker springa i ett jämnt tempo. Etersom man inte springer så snabbt är det trevligt att prata med andra löpare också. Det är lätt att halka in på prat om löpningen, men jag brukar försöka prata om livet i allmänhet.

Enligt arrangörer­na var årets tävling extra tuff med tanke på det ostadiga vädret.

– Löparna sprang rakt ut i mörkret i ösande regn på fredagskvä­llen. Eter sex timmar byttes regnet ut till kratiga vindbyar, säger Magnus Villson, en av arrangörer­na.

Speciell gemenskap

Han misstänker att vädret var orsaken till att det var betydligt färre löpare som var kvar mot slutet av loppet än vad det har varit tidigare år.

– Det är klart att vädret maler ner en.

Vinden slog inte bara ut löpare, utan drog även med sig ett träd som föll över banan.

– För oss arrangörer var det nästan lite underhålla­nde, att de här otroligt trötta löparna behövde ta sig an ytterligar­e ett hinder och klättra över trädet.

– Men överlag har humöret varit väldigt bra. Att ha det så här jäkligt skapar en väldigt speciell gemenskap. Många av löparna stannade kvar på platsen i flera timmar eter att de gett upp. Vädret skapar en extra dimension. Hur mår de som springer? – Så klart är det väldigt jobbigt, men vad jag vet har det aldrig varit någon som

Det är klart att vädret maler ner en.

kollapsat. För att klara det här måste man springa ganska långsamt

– Hemlighete­n är att vara bra på att äta och ta en kort tupplur mellan varven. Lyckas man sova i fem minuter per varv blir det ändå en del sömn i slutändan.

Kallt och blött

Inför loppet pratade Mitt i med Alice Arleij som skulle delta för första gången.

– Jag ska springa långsamt och gå i de värsta backarna. Sedan ska jag äta medan jag springer. Med mig har jag en massa bars, energigelé­er och sportdryck­er.

Målet var att springa åtta varv, men riktigt som planerat gick det inte.

– Man blev väldigt blöt och kall. Det blev fem varv i stället, säger Alice Arleij när Mitt i ringer upp eter loppet.

– Men stämningen var väldigt bra, och jag skulle definitivt göra det igen!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Något skeptiska miner under eftermidda­gen dag två.
● Backyard ultra är en tävlingsfo­rm där deltagarna ska springa ett varv på 6 706 meter så många gånger som möjligt.
● Varje timme startar ett nytt varv. När deltagaren har sprungit klart varvet går det bra att vila fram till nästa start.
● Loppet avslutas när alla löpare utom en har gett upp, alternativ­t inte hinner tillbaka inom tidsbegrän­sningen 60 minuter.
FOTO: PRIVAT Något skeptiska miner under eftermidda­gen dag två. ● Backyard ultra är en tävlingsfo­rm där deltagarna ska springa ett varv på 6 706 meter så många gånger som möjligt. ● Varje timme startar ett nytt varv. När deltagaren har sprungit klart varvet går det bra att vila fram till nästa start. ● Loppet avslutas när alla löpare utom en har gett upp, alternativ­t inte hinner tillbaka inom tidsbegrän­sningen 60 minuter.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? En av arrangörer­na, Magnus Villson tillsamman­s med årets vinnare Martin Scharp.
FOTO: PRIVAT En av arrangörer­na, Magnus Villson tillsamman­s med årets vinnare Martin Scharp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden