Mitt i Lidingö

Skolkurato­rn fick pris av prinsen

”Behöver läsa fyra gånger”

- Berättat för: Anna Wachenfeld­t

Gulistan Kavaks dyslexi har inte hindrat henne från att skriva. Nu är Lidingökur­atorn inne på sin tredje bok, och har förärats Dyslexipri­set 2023 – av självaste prinsen.

”Väldigt hedrande. Det här är det inaste priset man kan få som dyslektike­r. Prins Carl Philip berättade att han kände igen sig i mig, han hade det också tufft i skolan och även hans mamma hade svårt att lära sig det svenska språket och ett nytt alfabet.

Mina föräldrar är analfabete­r från Kurdistan. Som barn ick jag guida dem in i det svenska samhället. Men det var senare, i min yrkesroll som skolkurato­r, som jag ick idén till boken. Även högt uppsatt och välutbilda­d skolperson­al har föreställn­ingen om att analfabeti­sm inte inns i Sverige. Skrämmande, tycker jag.

Det är inte ett problem som bara inns hos utlandsföd­da. Funktionsh­inder, missbruk eller andra saker kan göra att man inte kan läsa och skriva.

Att skriva böcker som dyslektike­r är förstås extremt svårt. Man blandar ihop bokstäver, stavar fel.

Tar hjälp av andra

Jag behöver ota läsa en sak fyra gånger för att förstå innebörden. Jag tar mycket hjälp av andra som får läsa mina texter. Som ensamståen­de med heltidsjob­b gäller det att ha rutiner. Jag skriver mellan fem och sju på morgonen och två timmar när min son somnat.

När första boken blev klar tyckte han att det var orättvist att den var skriven för vuxna, han ville att den skulle gå att läsa på förskolan. Då satte jag mig och skrev en barnbok. Nu har jag en tredje bok på gång.

Det inns en fördom om att man är lite korkad när man inte kan läsa. Så fort jag ick min dyslexidia­gnos när jag var 13, började jag prata om det med min klass. Dyslexin är inget jag skämts över.

Nu vill jag vill vara ett levande exempel på att vi med dyslexi visst kan skriva böcker”.

Det finns en fördom om att man är lite korkad när man inte kan läsa.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Gulistan Kavak fick sin diagnos som 13-åring. Då började hon prata om dyslexin med klassen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Gulistan Kavak fick sin diagnos som 13-åring. Då började hon prata om dyslexin med klassen.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Prins Carl Philip och Gulistan Kavak på ceremonin på slottet.
FOTO: PRESSBILD Prins Carl Philip och Gulistan Kavak på ceremonin på slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden