Mitt i Lidingö

Elen trasslar fortfarand­e för Lidingöban­an

PROJEKTLED­ARE: Lösningen närmar sig

- Rósanna Róbertsdót­tir

När Lidingöban­an ska komma igång är en fråga på många öbors läppar. Än finns inget datum – men enligt staden står bron redo.

Många har hört av sig till Mitt i och frågat om folk verkligen arbetar med problemet.

Jan Wener, projektled­are för Lilla Lidingöbro­n vid staden, menar dock att arbetet pågår för fullt.

– Absolut. Jag såg ett helt gäng som arbetade vid Ropsten senast i dag. Vi har inga byggnadsar­beten på bron men spårarbete­n pågår, säger han.

Ska tajma

Han har även fått otaliga frågor om när tåget kan börja gå, men kan i dagsläget inte ge något besked.

Lidingöbor har också hört av sig till Mitt i för att berätta att ersättning­sbussarna är dåligt synkade med tunnelbana­n – då de ota avgår samtidigt som tunnelbana­n anländer till Ropsten.

– Ersättning­straiken är i första hand anpassad till tunnelbana­n som går mot stan, säger Sophie Gunnarsson, kommunikat­ör vid SL.

– Sedan ska det så klart tajma även åt andra hållet men exempelvis framkomlig­hetsproble­m för bussarna kan göra att det inte lyckas helt.

SL för en dialog med Stockholms spårvagnar för att hela tiden hitta den bästa lösningen, menar Sophie Gunnarsson.

Det är också SL som bestämmer när spåranlägg­ningen på Lilla Lidingöbro­n ska provköras och tas i drit. Frågan om hur spåranlägg­ningen ska jordas på ett säkert sätt har dock fördröjt traikstart­en.

I praktiken redo

Men enligt Jan Werner står bron i praktiken redo för Lidingöban­an.

– Vi har ju byggt klart bron och anser att den är redo att traikeras med den lösning vi har. Men vi måste bevisa det och gå igenom allting med SL.

Lidingöban­ans traik mellan Ropsten och Baggeby har varit avstängd sedan i början på juni, då Lilla Lidingöbro­ns landfäste – och spåranlägg­ningen på bron – skulle färdigstäl­las. För att ge plats för det nya landfästet behövde man riva det gamla. En tillfällig plattform för ersättning­sbussar byggdes i Baggeby liksom en ny spårövergå­ng för gående och cyklister i Torsvik.

I slutet av augusti besiktigad­e SL spåranlägg­ningen. De hade synpunkter på elinstalla­tionerna och beslutade att skjuta på traikstart­en.

Lidingö stad anser att bron lever upp till de lagar och regler som gäller för el. En intensiv dialog pågår därför mellan staden och SL.

– Så fort alla elsäkerhet­srisker är undanröjda spänningsä­tter SL bron så att den kan börja nyttjas fullt ut, säger Sophie Gunnarsson.

Vi har inga byggnadsar­beten på bron men spårarbete­n pågår.

 ?? FOTO: PEKKA PEKKÖ ?? Många öbor saknar Lidingöban­an.
FOTO: PEKKA PEKKÖ Många öbor saknar Lidingöban­an.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Jan Werner på Lilla Lidingöbro­n, när den gamla brons båge fortfarand­e fanns kvar för en månad sedan.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Jan Werner på Lilla Lidingöbro­n, när den gamla brons båge fortfarand­e fanns kvar för en månad sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden